Dormālā, Beļģijas teritorijā, zinātnieki atklājuši pirms aptuveni 55 miljoniem gadu dzīvojuša zīdītāja mirstīgās atliekas, un, kā uzskata eksperti, šis dzīvnieks bijis visu mūsdienās dzīvojošo plēsoņu priekštecis.

Kā liecina raksts žurnālā "Journal of Vertebrate Paleontology", kopumā paleontologi atraduši gandrīz 250 šī dzīvnieka skeleta fragmentus , un tas ieguvis latīnisko nosaukumu Dormaalocyon latouri.

Zinātnieki uzskata, ka dzīvnieks atgādinājis vāveres un mazas pumas hibrīdu un lieliski pratis rāpties pa kokiem. Tas medījis kukaiņus un sīkus zvēriņus. Pieauguša dzīvnieka masa varētu būt bijusi no 500 gramiem līdz vienam kilogramam.

Pēc pētnieku domām, šis zvēriņš ir vissenākais no līdz šim zināmajiem plēsīgajiem zīdītājiem. Visticamāk, ka no viņa cēlies vairums mūsdienu četrkājaino plēsoņu, tostarp arī suņu un kaķu dzimtas pārstāvju.

Eocēna perioda sākumā, kad dzīvoja šis zvērs, klimats uz mūsu planētas bija silts un mitrs, gandrīz visu zemi klāja biezi mūžzaļi meži. Tā kā jūru un okeānu līmenis bija zems, tas ļāva dažādiem plēsēju priekštečiem izplatīties mūsdienu Eiropas, Āzijas un Ziemeļamerikas teritorijā.

"Ir ļoti svarīgi izprast gaļēdāju izcelšanos, jo šādā veidā var rekonstruēt placentālo zīdītāju adaptāciju pie gaļēdāju diētas," rakstā vēsta projekts vadošais pētnieks Floreals Solē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!