Foto: EPA/LETA
Zebras svītras ir viens no dīvainākajiem un zinātniekus mulsinošākajiem dabas noslēpumiem, un tā atšifrēšanai tiek veltīts krietni daudz laika un prātu.

Tā Kvīnslendas universitātes zinātnieki ir nākuši klajā ar jaunu teoriju par tēmu, kāpēc zebras ir svītrainas. Austrāliešu pētnieki ir nonākuši pie secinājuma, ka spilgtās svītras zebras aizsargā no plēsējiem, maskējot to pārvietošanos.

Pagājušogad Ungārijas un Austrijas zinātnieki pēc virknes eksperimentu secināja, ka šaurās svītras zebras padara "nepievilcīgas" moskītiem un dunduriem.

Taču austrāliešu mācītie vīri svītru jautājumam devuši citu izskaidrojumu - ar datormodelēšanas palīdzību viņi secināja, ka tad, kad zebras atrodas kustībā, viņu krāsojums rada optisku ilūziju. Tas, pēc zinātnieku domām, aizsargā zebras no lauvām un gepardiem, kā arī sīkiem kukaiņiem, viņus apmulsinot.

"Bija teorijas, ka šīm svītrām ir kaut kāda loma zebru savstarpējā komunikācijā, vai arī kalpo kā maskēšanās ietērps saullēktā vai saulrietā, vai arī tām ir tā saucamais "apžilbināšanas" efekts uz plēsējiem un asinssūcējiem kukaiņiem," izteicies austrāliešu pētījuma vadošais autors Martins Hejs.

Lai pārbaudīto šo pēdējo teoriju, viņš ir izanalizējis zebru videoierakstus un fotogrāfijas. Kustību datormodelēšana apstiprinājusi, ka zebrai kustoties, rodas optiska ilūzija, kas apmulsina uzbrucēju.

Cilvēkiem un daudziem dzīvniekiem piemīt tā saucamais "kustības noteikšanas mehānisms" - nervu ķēdes, kas apstrādā ienākošo informāciju par objekta kustību un kas uz kontūru pamata secina, kādā virzienā notiek šī kustība. Tas var radīt optiskas ilūzijas, piemēram, kad helikoptera lāpstiņas sasniedz noteiktu griešanās ātrumu, izskatās, ka tās griežas pretējā virzienā.

Pēc Heja domām, tieši šādu optisko apmānu rada zebras krāsojums.

"Mēs uzskatām, ka šo optisko ilūziju dēļ kukaiņi un plēsēji ar grūtībām saprot, kurp tieši kustas zebra, līdz ar to asinssūcējiem ir grūtības ar nosēšanos uz viņas, bet plēsīgie zvēri izvēlas nepareizo brīdi uzbrukumam," saka zinātnieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!