Foto: AFP/Scanpix
Apmeklētājiem tiks atvērts atjaunotais Parīzes zooloģiskais dārzs, kas izmainīs cilvēku skatījumu uz savvaļas dzīvniekiem, sola vadītāji. Parīzes zooloģiskā dārza atjaunošana prasīja piecus gadus, un tajā tika ieguldīti 170 miljoni eiro. Zoodārzā būs aptuveni 1000 dzīvnieku, taču nožogojumu un būru skaits būs sarucis.

Atjaunotajā zoodārzā apmeklētāji varēs ieiet dzīvnieku pasaulē, nevis skatīties uz tiem kā gleznām muzejā. "Esam izveidojuši ko pavisam atšķirīgu no 20.gadsimta zoodārziem," sacīja Nacionālā dabas muzeja vadītājs Tomass Grenons. "Tas ir 21.gadsimta zoodārzs, ka parādīs dabas daudzveidību. Dzīvnieki dzīvos viens otram līdzās, kā tas notiek dabiskajā vidē."

14 hektārus plašais zooloģiskais dārzs sadalīts piecās zonās. Sāhela zonas līdzenumā dzīvo žirafes, lauvas un baltie degunradži, savukārt tropu mājā tiks imitēts Gajanas un Madagaskaras klimats.

Eiropai veltītajā zoodārza daļā atrodami vilki un citi plēsīgi dzīvnieki.

Visbeidzot zoodārza apmeklētāji iepazīs Patagonijas reģionu ar pingvīniem un jūras lauvām.


"Mēs nedzīsim dzīvniekus laukā no to slēptuvēm, lai izklaidētu apmeklētājus," sacīja zoodārza veterinārs Aleksis Leku. Apmeklētāji pa takām staigās gar dzīvnieku iežogojumiem. Paslēpties vai iznākt laukā - tas būs zvēru ziņā.

"Lauvas, žirafes un degunradžus ir viegli nofotografēt," norāda Leku. "Taču tādas sugas kā skudrulāči un āmrijas ir daudz grūtāk ieraugāmas. Tas prasīs pacietību."

Zoodārzā nebūs atrodami ziloņi un lāči, jo veidotāji nevēlējās plašumus mīlošus dzīvniekus ieslodzīt zooloģiskajā dārzā.

Pērtiķu nožogojums ir astoņus metrus augsts, un tajā ir daudz koku, kas sabiedriskajiem dzīvniekiem ir ļoti svarīgi. Savukārt vilkiem atvēlētajā zonā ierīkotas vietas, kur paslēpt ēdienu, lai plēsēji būtu nodarbināti. Savukārt lauvām būs silts akmens, uz kura atpūsties.

Pavisam zooloģiskajā dārzā būs apskatāmas 74 putnu sugas, kā arī 42 zīdītāju, 21 rāpuļu, 17 abinieku un 15 zivju sugas. Visi dzīvnieki dzimuši nebrīvē.

Francijas valdība zoodārza atjaunošanā ieguldīja 30 miljonus eiro, bet atlikušie 140 miljoni eiro nāca no privātiem investoriem, piemēram, telekomunikāciju kompānijas "Bouygues".

Nākamos 20 gadus ieguldītājiem tiks atlīdzināti līdz pat 15 miljoniem eiro gadā.

Pieaugušo biļete maksās 22 eiro, savukārt bērnu - 14 līdz 16,5 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!