Foto: PantherMedia/Scanpix
Viļņas vecpilsētā trešdien vērusi durvis pirmā kaķu kafejnīca Lietuvā - "Murr... Cafe", kur apmeklētājiem būs iespēja iemalkot tēju vai kafiju vairāku kaķu sabiedrībā, vērot viņu draiskošanos un klausīties murrāšanā.

Kā stāsta idejas autors jurists Ļuds Basjulis, šāda ideja viņiem ar draudzeni Indri radusies pirms aptuveni diviem gadiem, bet pērn viņi izveidojuši savu "Facebook" profilu "www.facebook.com/CatCafeVilnius", kur sākuši pulcināt domubiedrus.

Pie neliela bāra cilvēki varēs izraudzīties vieglas uzkodas, bet blakustelpā, kur atrodas galdiņi un nelieli dīvāniņi, apmeklētājiem būs iespēja nesteidzīgi pavadīt laiku kopā ar kaķiem. Tur pieejams arī internets, grāmatas par kaķiem un galda spēles, bet gar sienām asprātīgi izvietoti plaukti, pa kuriem kafejnīcas iemītnieki varēs ērti kāpelēt, lēkāt un noraudzīties uz ciemiņiem no augšas.

Vēl viena telpa paredzēta tikai pašiem kaķiem - te atrodas gan viņu guļamistaba un ēdamistaba, gan tualete.

Visi kafejnīcas kaķi ņemti no patversmēm, bet apmeklētāji savus mājas mīluļus gan nevarēs ņemt līdzi, lai nejauši neatnestu kādu slimību un lai starp dzīvniekiem neizceltos domstarpības. Atklāšanas dienā te mitinājās četri kaķi - Margute, Rīžis, Joko Ono un Murss, bet drīz viņiem pievienosies vēl viens, kuram pagaidām vēl esot vajadzīga veterinārārsta uzraudzība.

Kafejnīcas kaķi ir vakcinēti, ikdienā par viņiem rūpēsies brīvprātīgie, bet kafejnīcā strādās divi vai trīs cilvēki.

Pēc saimnieku teiktā, ja starp kādu apmeklētāju un kaķi veidosies īpaši spēcīgas abpusējas simpātijas, dzīvnieku varēs "adoptēt".

Lai gan projekta finanšu lietas vēl tiek kārtotas, Basjulis lēš, ka kafejnīcas ierīkošana izmaksājusi aptuveni 60 000-70 000 litu (17 000-20 000 eiro). Cerams, ka šos līdzekļus izdosies atpelnīt gada vai divu laikā.

Paredzams, ka Viļņā drīzumā varētu tikt atvērta vēl viena līdzīga kafejnīca, taču "Murr... Cafe" īpašniekiem savu ideju izdevies īstenot pirmajiem.

Kā atzinis Basjulis, par konkurentiem viņš neko daudz nezina, bet sāncensībai ir gatavs. "Protams, mūsu gatavošanās ir acīmredzama, jo savu kafejnīcu jau esam atvēruši. Cerēsim, ka tas arī būs mūsu lielākais pluss," viņš sacījis portāla "Delfi" izdevumam "Grynas.lt".

Pirmais par šādu ideju februārī medijiem stāstīja Roms Žvirblis, pēc specialitātes arī jurists, paužot cerību kopā ar domubiedriem maija vidū Viļņā atvērt kafejnīcu "Cat Cafe".

"Cilvēki ir ļoti atsvešinājušies, sēž mājās un sazinās virtuāli, bet dzīvnieku klātbūtnē ļaudis jūtas brīvāk un mierīgāk, izturas vienkāršāk un aizmirst visas rūpes," viņš nesen sacījis portālam "Alfa.lt".

Līdzīgas kafejnīcas darbojas Budapeštā, Vīnē, Madridē un citviet Eiropā, kur cilvēki tās ļoti iecienījuši, savukārt eiropieši šo tradīciju nolūkojuši Japānā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!