Foto: Vida Press

Visiem, kuri satraucas par to, kā dzīvesveids ietekmē veselību, tagad ir pieejams jauns gadžets - zviedru inženieru izstrādāts pulkstenis, kas uz displeja rāda atlikušo dzīves ilgumu.

Šis pulkstenis uzskatāmi parāda laiku, cik atlicis dzīvot tā īpašniekam, turklāt ne tikai gadus, bet pat precīzi līdz sekundei.

Ierīce jau nosaukta par "nāves pulksteni", lai gan tās autors Fredriks Koltings pats to dēvē par Tikker. Viņš labprātāk to sauc par "laimes pulksteni" un apgalvo, ka ierīce izstrādāta, lai palīdzētu cilvēkiem novērtēt to laiku, kas viņiem vēl atlicis.

Lai noregulētu pulksteni, īpašnieks aizpilda anketu, ievadot informāciju par savu slimību vēsturi - pārciestajām medicīniskajām kaitēm, kā arī alerģijām. Tāpat jānorāda aizraušanās ar alkoholu un cigaretēm, kā arī jāmin vēža, diabēta un citu slimību gadījumi ģimenē.

Tāpat pulksteņa valkātājiem tiek jautāts, vai viņi nodarbojas ar sportu, kā arī svars, kāds viņiem ir ierīces noregulēšanas brīdī.

No vecuma, kas tiek izskaitļots, ņemot vērā visus ievadītos datus, tiek atņemts jau nodzīvotais laiks un tādējādi tiek izskaitļots līdz nāves brīdim atlikušais laiks. Pēc tam Tikker, kas kalpo arī kā parasts pulkstenis, uzsāk atlikušā dzīves laika skaitīšanu.

Tā kā ierīces izgatavošanai nepieciešamā summa interneta akcijā ir saziedota vismaz četrreiz lielākā apjomā, nekā sākotnēji nepieciešamie 25 000 dolāru, pulkstenis jau pieejams pārdošanā, un tā cena ir 79 dolāri.

"Iedomājieties: jūs zināt, ka jums vēl atlicis tikai viens gads, ko dzīvot. Kā šī apziņa izmainītu jūsu dzīvi? Mums visiem ir jāiemācās novērtēt dzīvi neatkarīgi no tā, cik laika vēl atlicis," projekta pieteikumā saka Koltings.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!