Ceturtdien, 9. oktobrī, jau 45.reizi atzīmē Pasaules pasta dienu. Šajā datumā tālajā 1874.gadā dibināta Pasaules pasta savienība, kas ir otra vecākā starptautiskā organizācija pasaulē un kuras mītne atrodas Šveices galvaspilsētā Bernē.

Lai arī nepārtraukti izskan minējumi un bailes, ka pasts kā reāla iestāde vistuvākajā laikā vairs nebūs vajadzīga, jo visu pārņems elektroniskās iekārtas, tomēr realitāte rāda ko citu – pasta nodaļas visā pasaulē strādā un tajās ik dienu tiek nosūtītas miljoniem vēstules un pastkartes. Jau 302 gadus darbojas arī pasaules vecākais pasta kantoris, kas atrodams Lielbritānijā, Skotijas pilsētiņā Sankarā (Sanquhar). Tas visus šos gadus strādājis bez pārtraukuma, lai arī vairākkārt mainījis īpašniekus. 

Pirms kāda laika pašvaldība apsvērusi arī pasta modernizācijas iespējas, tomēr nolemts visu atstāt kā ir, lai saglabātu senatnes šarmu. Ja ieradīsieties šajā pastā ar savu vēstuli, tai tiks uzspiests speciāls vecs zīmogs ar uzrakstu "Pasaules vecākais pasts" ("The World's Oldest Post Office"), ko iecienījuši kolekcionāri un tūristi. Šī pasta nodaļa ir ierakstīta arī Ginesa Pasaules rekordu grāmatā. 

Sankaras pasts strādā ik darba dienu no plkst. 9.00 līdz 17.30, bet sestdienās līdz 12.30, davukārt svētdienās tas ir slēgts.

Interesanti, ka šī gada martā tika paziņots, ka vēsturiskais objekts kā funkcionējošs bizness tiek pārdoots, jo līdzšinējie īpašnieki, kam tas pieder kopš 2011. gada, nolēmuši no tā atbrīvoties. Pasaules vecāko pasta nodaļu iespējams iegādāties par 235 tūkstošiem mārciņu jeb 298408 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!