Foto: Vida Press

Lai gan šobrīd Latvijā cilvēki no aukstuma drebinās kā apšu lapas, pasaulē ir apdzīvotas vietas, kurās gaisa temperatūra ir daudz zemāka, un pati aukstākā no tām ir Oimjakona, kur ziemā sasalst pat suņi.

Tā ir neliela, mazāk nekā 500 cilvēku apdzīvota pilsētiņa Sahas Republikā (bijušajā Jakutijā), bet Oimjakona tiek dēvēta par ziemeļu puslodes aukstuma polu un arī pašu aukstāko vietu, ko apdzīvo cilvēki.

Zeme te vienmēr ir sasalusi, un temperatūra ziemā noslīd līdz mīnus 50 grādiem pēc Celsija, savukārt Zemeslodes aukstuma rekords Oimjakonā reģistrēts 1933. gada 6. februārī, kad temperatūra sasniedza mīnus 67,7 grādus pēc Celsija.

Vēl aukstāks ir tikai Antarktīdā (šī gada sākumā tika sasniegts kārtējais aukstuma rekords - mīnus 94,7 grādi), taču tur cilvēki nedzīvo pastāvīgi.

Ironiskā kārtā Oimjakonas nosaukums tulkojams kā "neaizsalstošais ūdens", tomēr to piedzīvot vietējiem iemītniekiem izdodas reti (neraugoties uz bargajām ziemām, jūnijā, jūlijā un augustā gaiss var iesilt līdz plus 30 grādiem).

Vasaras mēnešos diena Oimjakonā ilgst 21 stundu, bet garajā ziemā nākas samierināties vienīgi ar trīs stundu ilgu gaismas periodu. Ņemot vērā faktu, ka vairumam māju tualetes ir ārā, dzīve Oimjakonā nav viegla.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!