Foto: Vida Press
Septembra sākumā plašu rezonansi raisīja divas nesen izdotas grāmatas, kurās aprakstīta ASV bijušā prezidenta Džona Ficdžeralda Kenedija garīgi slimās māsas Rozmarijas (attēlā pa vidu) skumjā dzīve. Mediju ievērības lokā nonākuši foto, kuros redzams, kā viņa no dzīvespriecīgas un bezrūpīgas meitenes lobotomijas dēļ pārtapusi par nevarīgu un depresīvu būtni.

Jau vēstīts, ka izdotas divas grāmatas, kurās aprakstīta Rozmarijas dzīve - The Missing Kennedy un Rosemary: The Hidden Kennedy Daughter -, kurās autori atklājuši baisus faktus par to, kā Kenediju ģimenes iesaistīšanās politikā un vēlme gozēties slavas spozmē ietekmējusi viņas likteni.

Septembrī izdevums The Daily Mail, atsaucoties uz grāmatu autoriem, vēstīja, ka Kenediju klana galva, Džozefs Kenedijs, tik ļoti rūpējies par dēlu reputāciju un politiķu gaitām, ka nolēmis savu garīgi atpalikušo meitu pakļaut līdz galam neizpētītai un pretrunīgi vērtētai operācijai - lobotomijai.

Rozmarija bijusi dzīvespriecīga un skaista meitene, taču viņai nav padevušās mācības. Turklāt jaunā dāma, pēc tēva domām, nav bijusi tik talantīga kā pārējie, un, kļūstot par sievieti, viņai raisījusies pastiprināta interese par vīriešiem.

Cerībā meitu padarīt mierīgāku un pakļāvīgāku, Džozefs 23 gadus veco Rozmariju aizvedis pie dakteriem, kuri viņai veikuši eksperimentālo smadzeņu operāciju lobotomija. Tās sekas bijušas graujošas - nesakarīga runa un tukšs, neko neizsakošs skatiens.

No dzīvespriecīgas dāmas Rozmarija pārvērtusies par "dārzeni". Viņa nav spējusi pati par sevi parūpēties, kļuvusi nomākta, runājusi nesakarīgi un atlikušo mūžu slēpta no sabiedrības acīm kādā Viskonsīnas klīnikā. Turklāt pārējo ģimeni viņa satikusi tikai pašā mūža nogalē - neilgi pirms savas nāves 2005. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!