Foto: DELFI
Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā pakāpeniski sāk ziedēt pirmās pavasara vēstneses – acālijas, ko arī pašu acīm var izbaudīt ikviens interesents, dodoties uz Acāliju māju.

LU Botāniskā dārza Acāliju mājā savu krāšņāko parādi arvien pilnākā plaukumā atrāda agri ziedošās acālijas. Piebriedušie, maigie pumpuri, baltie, sārtie un violetie ziedi tuvina pavasari un iekrāso apkārtni gan aukstās ziemas dienās, gan pelēkajā atkušņa laikā.

Acālijas Latvijā plaukst gada tumšajā laikā, janvāra beigās un februāra sākumā zied pašas pirmās. Kā portālam TavsDārzs.lv stāsta Botāniskā dārza direktora vietniece Signe Tomsone, no vairāk nekā 100 šķirnēm bagātās kolekcijas, šobrīd krāšņi zied tikai neliela daļa, jo vēlākā februārī un marta sākumā, noziedot agrajām ziedētājām, pamazām plauks pārējās – vidēji un vēlu ziedošās acālijas, kad acāliju siltumnīcā atkal priecēs krāšņas ziedu kupenas. Tāpēc romantisko krāsu apvītās acālijas var paspēt aplūkot visi interesenti.

Starp citu, doties uz Acāliju māju ir vērts arī tāpēc, ka šeit ir lielākā acāliju kolekcija Baltijā. Tajā ir 124 šķirnes no Rietumeiropas, Krievijas, Ukrainas un Latvijas. Kolekciju 1956. gadā sāka veidot profesors Rihards Kondratovičs – gan vācot šķirnes, gan pats nodarbojoties ar selekciju. Vecākajiem krūmiem ir vismaz 50 gadi un to ziedu vainaga apkārtmērs jau sasniedz divus metrus.

Tiem, kam palodzi vai galdu rotā acāliju stādiņš kā telpaugs, tad ir vērts iepazīties ar padomiem par šī auga kopšanu.

Foto ar ziedošajām acālijām:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!