Foto: Publicitātes foto
Šo svētdien, 18. decembrī, Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā (LEBM) no pulksten 13 līdz pulksten 17 norisināsies tradicionālās Ziemas saulgriežu izdarības un Bluķa vakars, portālu "Delfi" informēja LEBM pārstāve Una Cine.

Bluķa vilkšana ir viena no ziemas saulgriežu raksturīgākajām tradīcijām, no sētas uz sētu dosies maskotie ķekatnieki, aiz sevis velkot bluķi, tā savācot visas likstas un nebūšanas, kas bijušas aizvadītajā gadā.

Pēc gājiena bluķis tiks sadedzināts un ikviens varēs ugunij atdot gada laikā sakrātās sliktās domas, neveiksmes un bailes. Ziemas saulgrieži ir prieka un līksmības svētki, svinot gaismas uzvaru pār tumsu - pēc gada garākās nakts saule atkal griezīsies uz pavasara pusi.

Pasākuma apmeklētāji varēs ietērpties maskās "Priedes kroga" stadulā jau no pulksten 13 līdz pasākuma noslēgumam. Rīkotāji sola skaļu un košu ķekatnieku gājienu, kas sāksies pulksten 13:30 no muzeja galvenās ieejas. Ķekatnieki bluķi vilks uz Kurzemes zemnieka sētu, Vidzemes sētu un Liepājas ostmalas noliktavu. Savukārt rotaļas, dziesmas un danči būs kopā ar folkloras kopām "Krulla", "Zvīgzna" un "Ciguzis". Pēc kārtīgas lustēšanās, lielā bluķa dedzināšana plkst. 16.00 notiks pļavā pie "Priedes kroga" kopā ar folkloras kopu "Teikas muzikanti".

Amatnieku un mājražotāju Ziemassvētku tirdziņš darbosies no pulksten 12 līdz pulksten 16 gar ceļu no Kurzemes zemnieka sētas līdz Mērsraga smēdei.

Tāpat būs pieejamas radošās darbnīcas, kas būs atvērtas no pulksten 13 līdz pulksten 16. Piparkūku meistardarbnīca būs "Priedes krogā", puzuru veidošana un tradīcijas izzināšana - Kurzemes zemnieka sētas dižistabā, izliet laimes būs iespējams Mērsraga smēdē, savukārt krāsainas sveces izliet varēs Nidas dūmistabā, bet senās lauka spēlēs varēs iet kopā ar Aldoni Baldiņu. Tāpat būs iespējamas kā izjādes zirga mugurā.

Svētku mielastu piedāvās "Priedes krogs". Ķekatniekus pulksten 15 sagaidīs īpašais "vien' maz' cuciņ'" cienasts. Savukārt no pulksten 13:30 līdz pulksten 15 ķekatniekiem tiks piedāvāta bezmaksas silta tēja un zirņi Vidzemes sētas slietenī.

Brīvdabas muzeja galvenā ieeja ir Brīvdabas ielā 21. Bezmaksas stāvvieta ir pie Rietumu vārtiem, atgādina muzeja pārstāve.

Pirmsskolas vecuma bērniem ieeja bez maksas. Ieejas biļešu cenas pērējiem apmeklētājiem: skolēniem 0,70 eiro, studentiem 1,40 eiro, pensionāriem 1,40 eiro, pieaugušajiem 2,00 eiro, ģimenes biļete (2 pieaugušie un 1–4 bērni līdz 18 gadu vecumam vai viena daudzbērnu ģimene) 4,00 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!