Foto: Privātais arhīvs
Gandrīz 30 – tāda ir dzīvnieku patversmes "Ulubele" kucēnu statistika divu mēnešu laikā. 12 kucēnus atrada vienlaikus, pamestus Jaunciema gatvē, taču no Bolderājas uz patversmi aizceļoja vesela takšu ģimenīte, māmiņa un trīs kucēni. Šie ir tikai daži no kucēnu stāstiem, par kuriem "MansDraugs" vēsta patversmes darbinieki. Turpinājumā vari uzzināt, ko par kucēniem, viņu veselību un atrašanu stāsta patversmē.

"Acīmredzami, vēl joprojām daudzi nespēj uzņemties atbildību un rūpes par tiem, ko pieradina. Apkārt nepieskatīti skraida tik daudz nekastrētu/nesterilizētu suņu un kaķu. Rezultātā nekontrolēti dzimst arvien jauni kaķēni un kucēni. Taču – kur ir suņu un kaķu saimnieki, kad mīlulim mazuļi piedzimst, un kurš uzņemsies atbildību par jaundzimušajiem? Diemžēl visbiežāk atbildīgo nav un līdz ar to arī atbildību neuzņemas neviens…

Tā nu vien divu mēnešu laikā – februārī un martā – dzīvnieku patversmē "Ulubele" nonāca 29 pamesti kucēni. Paldies Dievam, ka mazie nonāca patversmē un tagad, kopēju aprūpēti un apčubināti, aug, veseļojas un iegūst imunitāti. Citādi rezultāts varētu būt ļoti bēdīgs un pat letāls.

Patlaban lielākā daļa kucēnu mitinās patversmē, savukārt pāris kucēni aug un iegūst imunitāti pagaidu mājās. Divi no kucēniem ir jau atraduši savus cilvēkus un ir adoptēti, pāris kucēni jau ir rezervēti un gaida, kad atbilstoši vecumam un veselības stāvoklim varēs doties mājās, taču pārējie – vairāk nekā 20 kucēni – gaida patversmē liktenīgo satikšanos ar saviem jaunajiem saimniekiem.

Adopcijai visi kucēni tiks atdoti atbilstoši vecumam un veselības stāvoklim jau mikročipēti, reģistrēti Lauksaimniecības datu centra datubāzē, kā arī vakcinēti.

Izlem atbildīgi un adoptē! Mazie brašuļi būs īsti ģimenes mīluļi, kuri katru dienu spēs padarīt aizraujošu un mīlestības pārpilnu!

"Ulubeles" kucēnu stāsti

Šī gada 19. martā Jaunciema gatvē kopā vienā vietā tika atrasti pamesti 12 kucēni. Kucēnus acīmredzot nebija dzemdējusi viena kuce, jo kucēniem atšķīrās gan izskats, gan vecums. Kucēni pamesti tika, kad tiem bija vien viens un divi mēnesīši. Izaugot mazie brašuļi būs maza un vidēja auguma suņuki. 11 kucēni apskatāmi un pieejami adoptācijai ir no 10. aprīļa.

Foto: Privātais arhīvs

23. martā Bolderājas dārziņos tika atrasti trīs takša tipa kucēni. Mazajiem vismaz palaimējās, ka viņi nebija atrauti no savas mammītes, jo arī viņu barojošā mammīte bija turpat blakus. Tāpēc patversmē nonāca visa ģimenīte kopā – mammīte ar trīs kucēniem. Kucēni atrašanas dienā bija aptuveni piecas nedēļas jauni. Viens no kucēniem jau ir adoptēts, otrs aizrunāts, taču trešais suņu puika ir pieejams adopcijai.

3. martā "Ulubelē" nonāca arī suņu mamma ar septiņiem kucēniem no Bolderājas. Kucēni dzimuši bija 25. februārī, tā kā, nonākot patversmē, tie bija vien nedēļu jauni. Izaugot kucēni būs liela auguma. Sākotnēji kucēniem ir jāveic visas obligātās vakcinācijas un tikai pēc mikročipēšanas, reģistrēšanas datu bāzē un vakcinācijas atbilstoši vecumam un veselības stāvoklim kucēni būs gatavi doties mājup. Provizoriski tās varētu būt aprīļa beigas/maija sākums.

Foto: Privātais arhīvs

12. martā tika atrasta mamma ar četriem nesen dzimušiem kucēniem. Kucīte mazos bija piedzemdējusi savvaļā un slēpa alā. Izaugot kucēni būs vidēja auguma. Uz mājām mazie un arī mamma varēs doties aprīļa beigās. Patlaban kucēni ir aptuveni septiņas nedēļas jauni. Viena kucīte jau ir rezervēta adopcijai, pārējie astaiņi vēl pieejami.

Šī melnā 3,5 mēnešus jaunā kucēnmeitiņa atrasta tika 16. februārī Brīvības gatvē pie veikala "Supernetto". Viņa bija atstāta kartona kastē. Izaugot, visticamāk, būs vidēja auguma. Kā jau visi kucēni, viņa ir ļoti mīļa un draudzīga, kā arī prot smuki iet pie pavadiņas. Mazajai ļoti, ļoti patīk daudzīties un ar rējieniem cilvēkam paziņot: "Tagad gribu, lai Tu mani samīļo!".

Savukārt šis pelēcīgi bēšais kucēns ir suņu puika. Arī apmēram 3,5 mēnešus jauns un dienās, visticamāk, būs vidēja vai liela auguma suņuks. Mazais tika atrasts 20. martā uz ielas. Kucēns ir ļoti mīļš, rotaļīgs, taču arī nosvērts un mierīgs. Atgādina mazu, pūkainu lāčukiņu.

Vēl septiņi kucēni patlaban mitinās pagaidu mājās pie audžu vecākiem, kuri viņus izauklē un baro, jo kucēnu mammīte nomira pēc viņu piedzimšanas. Kucēni vēl ir pavisam mazi, tāpēc pieejami adopcijai būs tikai, sasniedzot atbilstošu vecumu. Informācija par to, ka kucēni ir pieejami adopcijai, tiks ievietota "Ulubeles" mājaslapā sludinājumu sadaļā.

Foto: Privātais arhīvs

Taču vēl bez šiem kucēniem patversmē mitinās ļoti daudz pusaudzīši vecumā no 8 līdz 18 mēnešiem. Arī viņi visi ļoti vēlas mājas un nespēj sagaidīt to dienu, kad patversmē ieradīsies viņa cilvēks!

"Ulubele" atgādina – Dzīvnieku aizsardzības likums, kā arī Mājas (istabas) dzīvnieku labturības prasības nosaka - ikvienam dzīvnieka īpašniekam ir pienākums rūpēties par dzīvnieka veselību un labturību, ievērot īpašās turēšanas prasības katrai sugai, nepieļaut to klaiņošanu, kā arī nekontrolētu dzīvnieku vairošanu. Īpašniekam obligāti jāvakcinē mājas mīluli pret trakumsērgu un jānodrošina veterinārmedicīniskā palīdzība, ja dzīvnieks saslimst. No 2017.gada 1. janvāra saimniekiem ir obligāts pienākums čipēt un reģistrēt savus suņus. Ja suns tiek iegādāts (pirkts, adoptēts), viņam jau jābūt reģistrētam valsts reģistrā LDC un pie atsavināšanas jāveic īpašnieka pārreģistrācija.

Ulubele atdod tikai čipētus un reģistrētus suņus. Adoptēti kucēni, kaķēni, sasniedzot atbilstošu vecumu, ir jākastrē. To var izdarīt "Ulubeles" klīnikā vai pie sevis izvēlēta veterinārārsta, atsūtot pēc tam apliecinājumu par sterilizācijas veikšanu.

Adoptējot dzīvnieku, ikviens jaunais saimnieks paraksta vienošanos par adopciju, kur viens no punktiem paredz "Ulubeles" tiesības pārbaudīt dzīvnieka turēšanas apstākļus un atsavināt dzīvnieku, ja turēšanas apstākļi ir nepiemēroti vai tie ir sliktāki kā patversmē."

Ja vēlies savā ģimenē uzņemt kādu no mazajiem šuneļiem, sazinies ar patversmi un noskaidro, kā to vari darīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!