Foto: Shutterstock

Līdz zaļumiem dārzā ir nedaudz jāpaciešas, bet pa to laiku ziemas aukstajā periodā var izaudzēt garšaugus uz palodzes, piemēram, sulīgos un salātos iecienītos lociņus. Kā mājās uz palodzes izlolot zaļos vitamīnus, "Tavs Dārzs" lasītājiem padomus sniedz zemnieku saimniecības "Melnalkšņi" īpašnieks Juris Švarcs.

Švarcs norāda, ka lociņu audzēšanai uz palodzes svarīgs ir siltums, mitrums un gaisma. Turklāt – jo siltāka būs telpa un lielāks apgaismojums tajā, jo lociņi ātrāk izsprauksies no sīpola. Šo priekšnosacījumu lociņu audzēšanā "Tavs Dārzs" savulaik pauda arī bioloģiskās saimniecības ''Absolūts ēd'' pārstāve Ilze Lipska. Viņa stāstīja, ka, noliekot iestādītos sīpolus tumšākā telpā, lociņi var izaugt blāvi zaļi, bet jo gaišāka vietā, jo tumšāk zaļi tie izaugs.

Augsnes un trauka izvēle

Lociņu stādīšanai "Melnalkšņu" saimnieks iesaka izmantot dārza augsni vai arī kūdru. Vēl viena opcija ir sīpolus nestādīt augsnē, bet gan daļēji iemērkt traukā ar ūdeni, lai sīpolam veidojas saknes, kuras iegūst vajadzīgo ūdens daudzumu. Lociņus var audzēt ne tikai kastēs, glāzēs un citos traukos, kas atrodami mājoklī, bet arī plastmasas bunduļos. "Tavs Dārzs" no pieredzes var teikt, ka augsnē lociņus vēlams stādīt tā, lai divas trešdaļas sīpola ir augsnes virspusē, bet mazākajai daļai jābūt ir zemē.

  • Šeit vari aplūkot neparastu loku audzēšanas metodi, kur lociņi lekni aug pieclitru plastmasas bundulī.

Pirms stādīšanas augsni vēlams apliet ar siltu ūdeni. "Nevienam augam jau nepatiks, ka tam lies virsū +4, +5 grādu ūdeni virsū," piebilst speciālists, kurš iesaka labāk liet ar tādu ūdeni, kurš ir vismaz +18, +20 grādu silts. Nedrīkst arī aizmirst, ka augsne jāuztur mitra arī pēc lociņu iestādīšanas. Laistīšanai var izmantot arī pulverizatoru.

Piemērotākie sīpoli un ražas novākšana

Taujāts par sīpolu izvēli, Švarcs stāsta, ka profesionāļi, kuri nodarbojas ar lociņu dzīšanu, sīpolus pasūta no Holandes, kurus stāda jau oktobrī un novembrī, iegūstot ātrāku ražu. Savukārt Latvijā audzētos sīpolus stāda vien janvārī vai februārī. Viņš ir manījis, ka daži lociņu audzētāji siltumnīcās vietējās šķirnes ir sastādījuši jau oktobrī, bet tad jārēķinās ar to, ka vietējais loks lēni "dzenoties". Kā atklāj "Melnakšņu" saimnieks, Latvijā lociņu audzēšanai iecienītākā šķirne ir 'Stuttgartter Riesen'.

Švarcs iesaka stādīt 25 līdz 36 milimetru diametra sīpolus, jo tā varēs gūt bagātīgāku ražu, bet no mazākiem sīpoliem lociņu būs mazāk. Ja rudenī būs vēlme pēc lociņiem, tad jāņem vērā, ka loku daudzums būs krietni mazāks, bet tuvāk pavasarim – lielāks, jo būs labāks apgaismojums. Tāpat jāņem arī svarīgi priekšnoteikumi sīpolu izvēlei, proti, nevajadzētu stādīt bojātus sīpolus vai mīkstus sīpolus, bet jāizvēlas stingri un kvalitatīvi.

Foto: Shutterstock
Viņš arī mudina cilvēkus droši stādīt sīpolus cieši citu pie cita. Šādi ne tikai varēs sastādīt vairāk, bet arī jāatceras, ka tomēr šādi sīpoli ir paredzēti vienai reizei – pavasarī tos stādīt dārzā īsti nebūs jēgas, jo, kā skaidro speciālists, no sīpola nekas vairs nebūs palicis pāri, visu savu enerģiju tas būs atdevis lociņiem.

Taujāts par to, vai lociņus labāk šķīt pa vienam vai arī visus uzreiz, Švarcs norāda, ka tas ir katram individuāli jāvērtē, jo viņam mājās esot 40 centimetrus gara un 20 centimetrus plata kaste ar lociņiem, bet visus nošķītos lokus uzreiz noēst nevarēs. Tie, kas profesionāli nodarbojas ar lociņu audzēšanu, ik nedēļu stāda jaunu sīpolu porciju, lai nebūtu pārrāvumu ražas novākšanā, stāsta Švarcs.

Savukārt rakstos zemāk vari izlasīt plašāku informāciju par zaļumu audzēšanu mājās. Varēsi smelties ne tikai informāciju par lociņu audzēšanu, bet arī diļļu, kressalātu, bazilika un citu garšaugu audzēšanu. Tāpat "Tavs Dārzs" no padomu lādītes ir sarūpējis informāciju par to, kā audzēt un saglabāt ilgāk veikalā nopirktos garšaugus, kā arī izpētījis, kurus dārzeņus izdevīgāk audzēt pašam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!