Foto: Shutterstock
Dārzā pilnā sparā sāk gatavoties dažādi sastādītie un sasētie gardumi, bet visu audzēšanas prieku mēdz nomākt kaitēkļi, kuri apgrauž augu lapas un krietni pabojā ražu. Nešpetnie kaitnieki uzbrūk augiem ik gadu, un arī šī sezona nav nekāds izņēmums.

Kamēr vienā Latvijas malā dārzkopji sūrojas par kaitēkļu uzbrukumu, citā pusē tie pat vispār nav manīti. "Tavs Dārzs" ar ekspertu palīdzību skaidro, vai šogad dārzā kaitēkļu ir vairāk nekā pērn?

Kolorado vaboles dārzus nesaudzē

Biedrības ''Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienība'' (KAPS) valdes priekšsēdētāja Aiga Kraukle sarunā ar "Tavs Dārzs" uzsver, ka lielražotāji jau zina metodes, kā tikt galā ar Kolorado vabolēm savos laukos, bet vairāk nākas piepūlēties tieši mazdārziņu īpašniekiem. Taujāta par situāciju dārzos šogad, viņa teic, ka Kolorado vaboļu mazdārziņos ir diezgan daudz, protams, ir saimniecības, kur to nav vispār. "Uzskatu, ka Kolorado vaboļu populācija mazdārziņu rajonos ik gadu pieaug," uzsver Kraukle. Viņa arī stāsta, ka šīs vaboles pārziemo, tāpēc arī nākamgad var rēķināties ar kaitēkļu uzbrukumu.

"Jo vairāk vaboļu paliek neapkarotas, jo vairāk to izaug. Neko nedarīt arī nav prātīgi," tā par kartupeļu kaitēkli teic KAPS pārstāve. "Ir jūnijs. Kolorado vaboles jau ļoti strauji un lielā tempā noēd kartupeļus. Paliek tikai kātiņi. Saprotu, ka mazdārziņu īpašnieki audzē kartupeļus, lai tie būtu bez ķīmijas, bet pilnīgi neapkarot – tas ir risks palikt bez ražas. Kaut kas ir jādara."

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!