Foto: Shutterstock

Visapkārt runā par ārkārtējās situācijas ierobežojumu mazināšanu, pakāpeniski tiek vērtas vaļā robežas, "airBaltic" plāno uzsākt lidojumus uzreiz pēc tam, kad tas būs atļauts... Vai tas nozīmē, ka laiks kravāt ceļasomas? Kas notiks ar iepriekš plānotajiem un jau apmaksātajiem ceļojumiem? Ko darīt – pieprasīt atdot naudu vai mēģināt pārcelt ceļojumu uz vēlāku laiku? "Delfi" vērsās pie tūrisma nozares ekspertiem, lai uzzinātu, kāda varētu būt 2020. gada vasaras sezona.

Kas notiks ar tūrismu 2020. gadā, nezina neviens. Covid-19 ir pilnībā mainījis spēles noteikumus, "atvērtā pasaule" vismaz uz laiku ir slēgta. Kāda būs ceļošana tuvākajā nākotnē? Dažās valstīs plāno ieviest sertifikātus, kas apliecinātu, ka tūrists nav inficēts ar koronavīrusu. Aviokompānijas un lidostas meklē drošības risinājumus: "airBaltic" sola visiem pasažieriem piešķirt sejas aizsargmaskas, Eiropas Savienības līmenī tiek apspriesta ideja par vidējo sēdvietu neaizņemšanu, tādējādi nodrošinot sociālo distancēšanos. Ja trešdaļai sēdvietu jāpaliek tukšai, zemo cenu lidsabiedrību biznesa modelis zaudē savu jēgu. Ir skaidrs, ka šādos apstākļos "Ryanair" nelidos. Nav skaidrs, kas notiks ar viesnīcām un sabiedriskajām vietām kopumā – no baseiniem līdz pludmalēm...

Latvijā viesmīlības sektorā – viesnīcās, restorānos, tūrismā – darbojas ap 3000 uzņēmumiem, kas nodrošina ap 2,5% no IKP (800 miljoni eiro). Tūrisma nozarē vien ir ap 300 uzņēmumu, no tiem aktīvi ir ne vairāk kā 30–40. Pēc robežu slēgšanas un ārkārtējās situācijas izsludināšanas visa nozare teju pamira. Ekonomikas ministrijā aprēķināts, ka ik mēnesi tūrisma nozare zaudē 33 miljonus eiro. Tādēļ vietējie uzņēmumi pasaules tūrisma atjaunošanos gaida tikpat ļoti kā viņu klienti. Galvenais jautājums – kad tas notiks?

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!