Foto: S. Samsonas, NML
Viļņā durvis vēris jauns muzejs – Vēstures nams. Tur šobrīd izveidotas divas ekspozīcijas, no kurām viena apmeklētājiem piedāvā unikālu iespēju iepazīties ar visām Lietuvas muzejos izstādītajām mūmijām vienuviet, pastāstīja Nacionālā Lietuvas muzeja pārstāvji.

Izstāde ''Sarkofāga iekšienē'' stāsta par pētījumiem ar seno ēģiptiešu mūmijām, kas Lietuvā veikti pēdējo divu gadsimtu laikā. ''Šeit izstādītas Senās Ēģiptes mūmijas kopā ar dažādiem priekšmetiem, kas mirušos pavadīja viņu ceļojumā uz aizsauli. Izstādes priekšmeti iepazīstina apmeklētājus ar ēģiptiešu centieniem uzveikt nāvi, pēcnāves attēliem, maģiskiem priekšmetiem, mumifikācijas noslēpumiem, Senās Ēģiptes dieviem un hieroglifu piemēriem,'' stāsta viena no izstādes kuratorēm Vita Blažūniene.

Ekspozīcijā skatāmi arī viltus mūmiju piemēri, kas datēti ar 19. gadsimtu, kad interese par mūmijām un ar tām saistītajiem suvenīriem bija ārkārtīgi liela. Savukārt bērnus cauri izstādei vedīs grāmatu ilustratores Aušras Kudilaites izveidotie krokodili, kas attēloti uz īpašām ekspozīcijas etiķetēm.

Vēstures nama otrajā stāvā apskatāma lietuviešu fotogrāfa Arūnas Baltenas izstāde ''Darbi un dzīves''. Viņš piecus gadus strādājis pie gandrīz 400 fotogrāfiju sērijas, kurā iemūžināti lietuvieši, strādājot, radot un pavadot savu brīvo laiku neparastos veidos. Baltenas arī piedāvā apskatīt attēlus ar lietuviešiem, kuri kopš 1990. gada emigrējuši, un viņu dzīvēm citās valstīs. Fotogrāfs no milzu foto kolekcijas izvēlējies nedaudz vairāk nekā 100 darbu un norāda, ka šī izstāde ir dinamiskas Lietuvas portrets un sava veida arhīvs nākamajām paaudzēm.

Nacionālā Lietuvas muzeja direktore Rūta Kačkute: "Vēstures nama apmeklētāji ir aicināti vispusīgi iepazīties ar vēsturi, izmantojot virkni zinātnisku hipotēžu un dažādu pieeju. Jaunajā Nacionālā Lietuvas muzeja filiālē norisināsies arī starptautiskas izstādes, no kurām pirmā paredzēta šoruden."

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!