Foto: Shutterstock

Gada nogale ir svinību laiks, kad telpas un pagalms rotāts gaismas virtenēm, tiek dedzinātas sveces, kurinātas krāsnis un pirtis, gatavoti svētku ēdieni, kā arī noskaņas radīšanai izmantota pirotehnika. Lai Ziemassvētki un Jaungada svinības nepārvērstos traģēdijā, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) aicina atcerēties un rūpēties par ugunsdrošību mājoklī!

Neapdomība ir viens no galvenajiem iemesliem cilvēku bojāejai ugunsgrēkos, norāda VUGD. Un lielu daļu traģisko negadījumu varēja novērst, ja būtu ievērotas ugunsdrošības prasības.

Iedegtas sveces vienmēr jāuzmana

Lai no aizdegtas sveces neizceltos ugunsgrēks, atcerieties, ka:

  • sveces stabili jānovieto uz nedegošas virsmas un nav vēlams sveci novietot citu siltuma avotu tuvumā, piemēram, pie radiatoriem, iekurtām krāsnīm vai kamīniem;
  • degoša svece rada augstu temperatūru, tāpēc tā jānovieto drošā attālumā no degtspējīgiem priekšmetiem, mēbelēm, audumiem, aizkariem u.c;
  • degošas sveces nedrīkst pat uz īsu brīdi atstāt bez uzraudzības! Dodoties prom no telpas, kurā atrodas degošas sveces, vai pirms gulētiešanas, ir jāpārliecinās, ka sveces ir nodzēstas.
  • VUGD atgādina, ka eglītes zaros iestiprinātas sveces dedzināt ir ļoti bīstami, jo no tām viegli var uzliesmot pati egle vai rotājumi.

Krāsnis, kamīni un pirtis – atceries par drošību

Viens no izplatītākajiem ugunsgrēku iemesliem ir apkures iekārtu nepareiza izmantošana, tāpēc svētkos kurinot pirtiņu, krāsni vai kamīnu, neaizmirstiet ievērot drošības noteikumus:

  • nekurini un neizmanto bojātas apkures iekārtas vai dūmvadus;
  • aizdegšanai neizmanto viegli uzliesmojošus un degtspējīgus šķidrumus, bet kurināmo un citus degtspējīgus materiālus apkures iekārtas durtiņu priekšā novieto ne tuvāk par 1,2 metriem;
  • nenovieto uz un pie apkures ierīcēm degtspējīgus priekšmetus un materiālus, piemēram, nežāvē drēbes un apavus.

Ja apkures iekārtu iekurini tikai svētku laikā, pirms lietošanas pārliecinies, ka dūmvadā nav izveidojušies kvēpu, sodrēju un darvas nosēdumi, kas, savlaicīgi nenotīrīti, labākajā gadījumā samazina apkures ierīces darbības efektivitāti, bet sliktākajā – var izraisīt intensīvu šo produktu degšanu.

Elektrisko rotājumu lietošanas instrukcija

Krāsainas spuldzītes glīti izrotā jebkuru eglīti vai svētku telpu, tomēr jāatceras, ka to nepareiza lietošana var izraisīt ugunsgrēku. Ja svētku dekorācijām, piemēram, Ziemassvētku egles vai mājas rotāšanai izvēlaties elektrisko spuldzīšu virtenes, aicinām pirms to lietošanas rūpīgi izlasīt instrukciju un lietot tikai tām paredzētos apstākļos – ar virtenēm, kas paredzētas lietošanai telpās, nerotā pagalmu vai mājas fasādi. Izmantojot jau lietotas virtenes, pārliecinies, vai tās nav bojātas!

Piesardzības pasākumi, lietojot pirotehniku

Daudzi svinētāji bieži svētkus bagātina ar krāšņu un krāsainu salūtu, tomēr pirotehnikas lietošanas noteikumu pārkāpšana un pārgalvība var svētku sagaidīšanu pārvērst traģēdijā. Ja svētkos plāno lietot pirotehniskos izstrādājumus, atceries:

  • pirms svētkiem iztīri māju balkonu un/vai pagalmu no viegli degošām lietām, jo kaimiņu šautā raķete vai nevērīgi izmestais izsmēķis var nokrist uz balkona vai pagalmā un izraisīt ugunsgrēku;
  • pirotehniku iegādājies tikai sertificētos veikalos un pirms lietošanas rūpīgi izlasi lietošanas pamācību, to ievēro un neskaidrību gadījumā konsultējies ar speciālistu;
  • pirms pirotehnikas raķešu palaišanas novietojiet tās uz stabilas virsmas, lai neapgāztos, un gadījumā, ja pirotehnikas raķetes nav nostrādājušas, tās atkārtoti neaizdedzini!

Gadījumā, ja esat nolēmuši doties vērot svētku salūtu, centieties atrasties drošā attālumā no pirotehnikas izstrādājumu palaišanas vietas, jo tā varat pasargāt sevi no smagām apdeguma traumām pirotehnikas iedarbināšanas procesā radušās kļūmes dēļ!

Pārrunā drošības jautājumus ar bērniem

Bērni svētkus gaida vairāk par citiem, tāpēc pirms svinēšanas atrodi laiku, lai ar viņiem pārrunātu drošības jautājumus. Iesakām, gatavojoties svētkiem, bērniem uzticēt veikt nelielus darbiņus, visu laiku paturot bērnus redzeslokā un uzmanot. Aicinām neatstāt mazus bērnus vienus telpā ar iedegtu kamīnu vai krāsni, bet lielākiem bērniem neuzticiet apkures ierīces iekurināšanu – to drīkst darīt tikai pieaugušo klātbūtnē un ievērojot īpašu piesardzību. VUGD atgādina, ka bērniem nav atļauts lietot pirotehniskos izstrādājumus, tāpēc nepieļauj pirotehnikas nonākšanu bērnu rokās!

Pirms svētkiem pārrunā ar bērniem drošības jautājumus un pareizu rīcību dažādās situācijās. Kopā atkārtojiet, kuros gadījumos ir jāzvana uz 112, kāda informācija jāsniedz piezvanot un kā jārīkojas, ja notikusi nelaime, bet nav pieejams telefons.

Ja tomēr notikusi nelaime un nepieciešama operatīvo dienestu palīdzība, nekavējoties zvani uz tālruņa numuru 112!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!