Katru gadu Japānā kā tāds milzīgs festivāls notiek ķiršu ziedu – sakuru – vērošana. Hanami jeb burtiski "puķu vērošanā" piedalās gandrīz visi 120 miljoni valsts iedzīvotāju. Japāņi pavasarī plāno brīvdienas un ceļo uz tuviem un tāliem parkiem visā valstī.

Japānas meteoroloģiskā aģentūra katru gadu gatavo sakuru ziedēšanas karti un prognozi, un TV un ziņu portāli jau laikus ziņo par to, kur un kādos datumos ziedēs sakuras. Skaistums un ziedu prieks parasti ilgst ne vairāk kā vienu līdz divas nedēļas. Aktīvākie sakuru mīļotāji var baudīt sakuras īpaši ilgi, ja sakuru sezonas sākumā dodas dienvidu virzienā, kur ķirši sāk ziedēt visagrāk, un vēlāk ceļo uz tālākiem reģioniem. Sakuru ziedi kā milzīgs balts un rozā vilnis iet pāri Japānai, līdz beidzot zied arī aukstākie un vēsākie Japānas nostūri un kalni.

Sakuru ziedēšana ir nopietns pasākums, un katrs sevi cienošs uzņēmums un veikals sagatavo sezonālo produkciju, kas ir noformēta īpašā iepakojumā – šokolādes, saldējumi, tējas, kafijas un viss cits iespējamais un neiespējamais tiek piedāvāts ar sakuru noformējumu un garšu. To dara gan vietējie ražotāji, gan arī "McDonalds" un "Starbucks". Veikalos parādās visa veida produkti ar sakuru apdrukām – krūzes, segas, dvieļi un tualetes papīri.

Kad parki ir pilni ziediem, tad zem kokiem un zālē ir grūti atrast brīvu vietu. Tradicionāli tiek izklāti piknika deķīši, jo pa taisno uz zāles sēdēt nav pieņemts, vietām pat tas ir īpaši aizliegts. Ja notiek biroja ballīte, tad kāds tiek sūtīts laikus izklāt milzu deķus un dežurēt, jo labās vietas zem skaistākajiem kokiem vienmēr ir aizņemtas. Pat īpaši skaistos un aizsargājamos dārzos un parkos, kur parastās dienās nav atļauts sēdēt, uz sakuru ziedēšanas laiku tiek ierādītas vietas ziedu mīļiem.

Uz deķīšiem, protams, sēž bez kurpēm, un tiek ēsti visi iepriekš minētie sakuru gardumi. Īpaši jāpiemin sezonālo desertu dango (rīsu miltu bumbiņas uz mietiņiem), bet atkarībā no kompānijas var novērot visa veida ēdienus – gan zupas, gan gaļas ēdienus un amerikāņu burgerus. Japānā parkos var brīvi lietot alkoholiskos dzērienus, tāpēc sakuru vērošana iet roku rokā ar krietnu alus un sake patēriņu.

Lai nebūtu jādomā, ka ēšana un dzeršana ir galvenais sakuru sajūsmas iemesls, jāpiemin, ka zem sakuru birzīm parasti ir desmitiem telefonu un fotoaparātu, jo visi nemitīgi taisa bildes – paši ar sevi, ar kokiem, ar ziediem, ar bērniem, suņiem un citiem mājdzīvniekiem. Zem sakurām var satikt gan trušus un kaķus, gan surikatus un citus retāk redzamus dzīvnieciņus.

Man viena no mīļākajām vietām, kur priecāties par sakurām, ir ziedošas alejas, bet vēl jo vairāk upmalas, kur ziedošie koki plešas vairāku kilometru garumā. Tad var kārtīgi izkustēties un priecāties par kokiem kustībā, nevis sēžot zem viena un tā paša koka. Baltās ziedu kupenas tad ir īpaši burvīgas, jo apņem ielas un takas no visām pusēm. Pie upēm ir skaisti arī naktīs, kad sakuru ziedēšanas vietas tiek īpaši izgaismotas un izrotātas ar laternām. Izgaismošana ir svarīga arī tādēļ, ka šādas ziedu ballītes, bieži mēdz ievilkties līdz tumsai.

Papildu iemesls, kāpēc šādas sakuru ballītes Japānā ir tik ļoti populāras, ir tas, ka šajā laikā skolā sākas jaunais mācību gads, un daudzos uzņēmumos tas ir laiks, kad pēc brīvdienām darbu atsāk biroja darbinieki vai pievienojas jauni kolēģi, un šādas ziedu balles ir labs veids, kā visiem satikties neformālā gaisotnē.

Zemāk piedāvāju ielūkoties manās sakuru bildēs, kas tapušas pēdējās nedēļas laikā Jokohamā.

Vairāk fotogrāfiju – ne tikai sakuru ziedēšanas, bet arī citus Mika Latvja pieredzētos mirkļus un interesantumus – meklē viņa digitālajā dienasgrāmatā "MiksLatvis.lv" .

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!