Foto: Shutterstock

Zviedrija ir iecienīts galamērķis Eiropas ziemeļos – tā vilina gan ar monarhijas laikmetam raksturīgo arhitektūru, gan nepieradināto dabu, kura ļauj sajusties tikpat kā pirms industriālajā laikmetā. Īpašu atmosfēru Zviedrijas lauku reģioniem piešķir brīva piekļuve visiem dabas apskates objektiem, kā arī iespēja tepat uzbūvēt telti vai pat par brīvu palikt kāda no namiņiem, vēsta "National Geographic".

Neatņemama kultūras sastāvdaļa Zviedrijā ir dabas tūrisms, kas iekļauj brīvu piekļuvi ne tikai brīnišķīgajiem dabas objektiem, bet arī atļauju nakšņot teltīs, kur vien sirds kāro. Protams, izņemot privātīpašumus. Zviedrijā to dēvē par "allemansrätten" jeb publiskas piekļuves tiesības.

Turklāt Zviedrijā ir atļauja ne vien uzsliet telti daudzās neskartās dabas teritorijās un parkos, bet arī palikt pa nakti kādā no apkārtnē esošiem namiņiem pilnīgi par brīvu. Agrāk tās bija mednieku vai zvejnieku būdiņas vai lauku mājas, kuras tika ziedotas valstij. Savukārt tagad bez saimniekiem palikušās būdiņas uzņem apkārtnē esošos tūristus.

Šobrīd ir ļoti aktuāli rezervēt naktsmītnes vietnēs "Airbnb" un "Booking", taču daudzi nemaz nezina, ka ir iespēja tikt pie bezmaksas namiņa. Ceļotāji tos var atrast "Naturkartan" mājas lapā vai arī lietotnē "Vindskyddskartan".

Kopā Zviedrijā ir aptuveni 250 šādu namiņu – sākot no ļoti primitīviem līdz pat ļoti mājīgiem un autentiskā stilā veidotiem. Desmitiem namiņu savā grāmatā "Stuglandet" ("Namiņu valsts") ir iemūžinājusi Zviedru fotogrāfe Moa Karlberga. Namiņi atrodas neticami skaistajā Lapzemē, Skulskogenas nacionālajā parkā, kā arī Gevleborgā Baltijas jūras piekrastē.

Visos namiņos ir malkas krāsnis, kas nozīmē, ka uz šejieni var doties arī rudenī un pat ziemā. Tikai nedrīkst aizmirst, ka tās nav viesnīcas – par savu komfortu ir jāgādā pašam, tādēļ līdzi ir jāņem guļammaiss un pārtika.

Namiņos var ne tikai nakšņot, bet arī paslēpties no lietus. Tā kā namiņus nevar rezervēt, ir jārēķinās – iespējams, būs ar kādu jādala izvēlētā naktsmītne. Taču tā ir lieliska iespēja iepazīt cilvēkus, kuri tāpat ir devušies garos pārgājienos, lai izbaudīt skaistās dabas ainavas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!