Foto: Shutterstock
Tie, kas ar lidmašīnu ceļojuši pirms dažiem gadiem, varbūt atceras, ka savulaik aviokompānijas lūdza lidojuma laikā pasažieriem izslēgt mobilās ierīces. Tagad tas vairs nav jādara, jo gandrīz visām ierīcēm pieejams tā saucamais "lidojuma režīms". To aktivizējot, mobilo ierīci uz lidojuma laiku drīkst neizslēgt. Vai esi kādreiz iedomājies, kāpēc? To skaidro ceļvežu izdevniecība "Lonely Planet" savā mājaslapā.

Kādēļ ierīcēs lidojuma laikā jāieslēdz "lidojuma režīms"?


Izslēgt viedierīces vai ieslēgt tajās "lidojuma režīmu" vajag elektromagnētisko traucējumu dēļ, kuri rodas no telefoniem, planšetdatoriem, e-lasītājiem, bezvadu austiņām un citām ierīcēm. Ņemot vērā, ka vairākas lidmašīnas uzbūvētas pirms "lidojuma režīma" izgudrošanas, pagāja ilgs laiks līdz tika apliecināts, ka tā lietošana ir pilnīgi droša.

Tagad arī piloti un lidmašīnu apkalpojošais personāls izmanto elektroierīces, lai tajās glabātu dažādus lidojumam nepieciešamos dokumentus, jo tas ir ērtāk. Lai pārliecinātos, ka izmantotās elektroierīces ceļā neradīs traucējumus, tās tiek rūpīgi pārbaudītas. "Lonely Planet" raksta, ka ne vienmēr gan tā bijis un min konkrētu piemēru. 2011. gadā dažu "Boeing 737" lidmašīnu modeļu daļas pierādīja, ka tās ir jutīgas pret elektromagnētiskajiem traucējumiem un, lai to labotu, tika testēta konkrēto lidmašīnu un monitoru specifiskā kombinācija un meklēti risinājumi. Šobrīd pārbaudītas gandrīz visas lielāko starptautisko aviokompāniju izmantotās lidmašīnu un iekārtu kombinācijas, padarot lidojumu drošu.

Kas notiks, ja ierīcē netiks ieslēgts "lidojuma režīms''?


Gadiem ilgi drošības kontrolieri, aviokompānijas, gaisa kuģu ražotāji un pārējie industrijas pārstāvji apzinās, ka ne visi pasažieri ierīcēm ieslēdz "lidojuma režīmu''. Tiesa, fakts, ka lidmašīnas nav "nokritušas" no debesīm tāpēc, ka kāds atstājis ieslēgtu e-grāmatu, ir pierādījums tam, ka vairums ierīču lielākoties neietekmē lielāko daļu lidmašīnu. Tomēr "vairums ierīču" nav kaut kas tāds, ar ko aviācijas industrija gatava samierināties, tādēļ norāda, ka arī, piemēram, e-grāmatai, kurai ir 3G internets, vai ar "Bluetooth" savienojamam viedpulkstenim vai austiņām arī jālieto "lidojuma režīms".

Daži aizmirst, ka ielikuši vienu no ierīcēm augšējā nodalījumā, bet citi speciāli neievēro noteikumus, jo uzskata, ka ienākošais e-pasts neizraisīs pēkšņu lidmašīnas avāriju, kas, jāatzīst, visticamāk arī nenotiku, tomēr nav iemesls, lai neievērotu lidmašīnas izmantošanas noteikumus. Tādēļ esi atbildīgs un divreiz pārbaudi, vai pirms lidmašīnas pacelšanās ierīcēs ieslēgts "lidojuma režīms".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!