Pēc Padomju Savienības pēdējā līdera Mihaila Gorbačova nāves sociālajos tīklos ar jaunu sparu uzmirdzējusi picērijas "Pizza Hut" reklāma, kurā Gorbačovs filmējās deviņdesmitajos gados kopā ar savu mazmeitu. Reklāmā viņš piedalījies finansiālu apsvērumu dēļ, raksta "Evening Standard".

Videorullītis, kurā Mihails Gorbačovs ir galvenais tēls picas reklāmā, tika uzņemta Maskavā 1997. gadā, bet skatītājiem raidīta 1998. gadā, kad Krievijā bija dziļa ekonomiskā krīze. Reklāmā Gorbačovs kopā ar savu mazmeitu pusdieno "Pizza Hut" picērijā Sarkanajā laukumā, bet blakus kāda ģimene strīdas: viens kritizē Gorbačova politiku un vaino viņu krīzē, otrs saka: "Bet viņa dēļ mums ir brīvība!"

Pateicoties Gorbačova "perestroikai" jeb valsts pārstrukturēšanai Krievijā deviņdesmito gadu sākumā varēja atvērties tādi Rietumu sabiedrībai sen zināmi restorāni kā "McDonald's" un "Pizza Hut". Pirmā "Pizza Hut" iestāde atvērās Maskavas Sarkanajā laukumā 1990. gadā.

Reklāmas rullītis no jauna guvis popularitāti pēc tam, kad Gorbačovs 91 gada vecumā devās mūžībā 30. augustā. Kā raksta "Evening Standard", šajā reklāmā PSRS līderis piedalījās naudas trūkuma dēļ. Tā tika filmēta septiņus gadus pēc Padomju Savienības sabrukuma un Gorbačovs par darbu saņēma vienu miljonu britu mārciņu (nedaudz vairāk par vienu miljonu eiro).

Kādā intervijā 2007. gadā pats Gorbačovs to apliecināja: "Tajā laikā man bija finansiālas problēmas ar savu fondu, tāpēc piekritu reklāmai. Gāju uz visu banku, jo vajadzēja pabeigt fonda ēku, strādnieki jau gāja projām, vajadzēja viņiem samaksāt algas," izteicās viņš. Runa ir par viņa paša dibinātu bezpeļņas organizāciju, kurai tā laika Krievijas prezidents Boriss Jeļcins esot regulāri liedzis atbalstu. 2007. gadā Gorbačovs piedalījās arī luksusa zīmola "Louis Vuitton" reklāmā, par iegūto naudu apmaksājot aprīkojumu slimnīcā, kurā ārstējās ar leikēmiju slimi bērni.

Pretrunīgi vērtētais politiķis bija pēdējais Padomju Savienības Komunistiskās partijas (PSKP) Centrākomitejas ģenerālsekretārs. Viņš stājās šajā amatā 1985.gadā un uzsāka tā saukto pārbūvi – politiskas un ekonomiskas reformas padomju sabiedrības demokratizēšanai. No 1990. līdz 1991.gadam viņš bija Padomju Savienības prezidents.

Gorbačovu apbedīs sestdien, 3. septembrī, Novodevičjes kapsētā Maskavā blakus viņa dzīvesbiedrei Raisai, kura devās mūžībā 1999. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!