Foto: Shutterstock

Arī iepriekš drīkstēja pārvadāt vairāk nekā vienu litru šķidrumu, taču tagad, pēc jauno pārbaudes līniju galīgās ieviešanas ekspluatācijā, tas iegūs noteikumu spēku, raksta izdevums "Yle".

Operatori "Finavia" Helsinku (Vantaa) lidostā līdz diviem litriem paaugstina maksimālo pieļaujamo šķidruma daudzumu rokas bagāžā. Izmaiņas stājas spēkā trešdien, 28. jūnijā.

Pērn lidostā paralēli darbojās vecā un jaunā drošības kontroles līnija. Līdz šim pasažieriem šķidrumus tika lūgts salikt konteineros, kuru tilpums nepārsniedz 100 ml, kas ietilpst vienā iepakojumā ar kopējo tilpumu 1 litrs. Tajā pašā laikā šim noteikumam bija izņēmumi.

"Mēs nevarējām garantēt pasažieriem, ka viņi tiks pārbaudīti jaunajā drošības kontroles līnijā, kur ir modernākas bagāžas apskates ierīces. Bet, ja pasažierim līdzi bija šķidrumi lielākos konteineros un viņš gāja cauri jaunajai līnijai, mēs viņu izlaidām," saka Ari Kumara, "Finavia" drošības direktors.

"Mēs centāmies neizplatīt šo informāciju pirms laika, lai nemulsinātu cilvēkus. Ja kāds nokļūtu vecajā skrīninga līnijā ar lielām šķidruma pudelēm, viņam viss būtu jāizmet," stāsta "Finavia" pārstāve Annika Kola.

Proti, pēdējā gada laikā pasažieri rokas bagāžā varēja pārvadāt lielāku šķidruma daudzumu nekā 100 ml.

"Ja pasažierim līdzi bija, teiksim, puslitra ūdens pudele un maza kosmētikas somiņa ar dažādiem piederumiem, mēs parasti šos cilvēkus laidām cauri," komentē Kola.

Kā informēja "Finavia" pārstāvis, pasažieri arī turpmāk rokas bagāžā varēs pārvadāt alkoholu muitas noteikumos noteiktajos apjomos. Tomēr vienmēr ir vērts pārbaudīt atsevišķu gaisa pārvadātāju noteikumus par beznodokļu veikalos iegādātā alkohola pārvadāšanu salonā.

Izmaiņas šķidrumu pārvadāšanas noteikumos saistītas ar drošības kontroles aktualizāciju lidostā. Tagad abas līnijas ir pabeigtas un gatavas darbam. Pirmie astoņi atjauninātie skrīninga punkti tika atklāti pagājušajā vasarā, tagad apritē tiks laisti vēl divi.

Jaunās ierīces rokas bagāžā spēj atšķirt aizliegtās vielas un aprīkojumu. Tāpēc ceļotājiem vairs nav jāizņem no somām arī portatīvie datori un cita tehnika.

Kumara uzsver, ka jaunās skrīninga ierīces tiek izmantotas tikai Helsinku lidostā. Pasažieriem, kas lido ar savienotajiem reisiem, jāturpina ievērot veco šķidruma daudzumu normu.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!