Foto: Shutterstock
Ilgi gaidītā vasara un līdz ar to atvaļinājumu sezona ir klāt. Daudzi šo laiku izmanto, lai apciemotu radus un rūpētos par gaidāmo ražu dārzā, kāds steidz apmeklēt vēl neredzētas vietas tepat Latvijā, bet liela daļa atvaļinājumu izvēlas pavadīt ceļojot uz tuvām vai tālām ārzemēm. Tieši tāpat kā simtiem tūkstošu tūristu no visas pasaules, kuru skaits Eiropā šovasar solās būt rekordliels, vēsta "CNN Travel".

Kamēr Latvijā vasara tikai uzņem apgriezienus, tikmēr Eiropā jau ir sākusies aktīvā tūrisma sezona. Saskaņā ar ceļojumu apdrošinātāja "Allianz Partners" datiem, šovasar uz Eiropu ceļojošo amerikāņu skaits pieaugs par 55 procentiem salīdzinājumā ar pagājušā gada rādītājiem, kuri, starp citu, bija par 600 procentiem augstāki nekā 2021. gadā. "Allianz Partners" lēš, ka apmeklētākās Eiropas pilsētas šovasar būs Londona, Parīze, Dublina, Roma, Reikjavīka, Amsterdama un Lisabona.

Arī Eiropas Ceļojumu komisija (ECK) prognozē pieprasījuma pēc atpūtas Eiropā pieaugumu. Tiek lēsts, ka daudzos galamērķos tūristu skaits pietuvosies pirms pandēmijas rādītājiem.

Protams, lielais pieprasījums pēc ceļojumiem pa Eiropu izraisīja arī strauju cenu kāpumu. Lidojumu un viesnīcu rezervācijas lietotne "Hopper" vēsta, ka aviobiļešu cenas uz Eiropu ir sasniegušas augstāko līmeni pēdējo piecu gadu laikā. Saskaņā ar uzņēmuma teikto, biļetes no ASV uz Eiropu un atpakaļ šobrīd vidēji maksā 1200 dolāru, kas ir par aptuveni 300 dolāriem vairāk nekā 2022. gadā.

Arī viesnīcu pakalpojumu cenas pieaug. "American Express Global Business Travel" atklāj, ka 2023. gadā Eiropā būs vērojams straujš cenu kāpums. Piemēram, Parīzē viesnīcu cenas pieaugs par 10 procentiem attiecībā pret pagājušo gadu, Stokholmā par 9, Dublinā par 8,5.

Taču cenu kāpums nebiedē ceļotgribētājus. Eiropas populārākajās pilsētās viesnīcu numuriņi jau ir izpārdoti, bet Parīzē, Romā un Barselonā pārpildīti muzeji un restorāni ir kļuvuši par ikdienu.

Par tūristu pūļiem brīnās pat pieredzējuši muzeju darbinieki. Tā, piemēram, Rembranta mājas muzeja direktore Milū Halbesma teic, ka jau šobrīd tūristu skaits ir sasniedzis līmeni, kas ierasti ir tikai jūlijā – tūrisma pīķa mēnesī.

Interesi par Eiropas skaistākajām galvaspilsētām veicina arī seriāli. Piemēram, pasaulslavenais "Netflix" seriāls "Emīlija Parīzē" ("Emily in Paris") ir piesaistījis daudzu digitālā satura veidotāju uzmanību, kas steidz apmeklēt Francijas galvaspilsētu. Savukārt "Expedia" dati liecina, ka strauji ir pieaudzis lidojumu meklējumu skaits uz idillisko Sicīliju, kur tika filmēta seriāla "Baltais lotoss" otrā sezona. Lidojumu meklējumu skaits uz Mesinu ir palielinājies par 335 procentiem, bet uz Palermo par 180 procentiem.

Lai tiktu līdzi rekordlielajam tūristu skaitam un arvien pieaugošajām cenām, daudzi ceļotāji ir spiesti pielāgoties un mainīt plānus. Piemēram, daudzi izvēlas ceļot ar vilcienu vai prāmi, lai izvairītos no augstajām aviobiļešu cenām. Populārāki kļūst arī ceļojumi ar kemperiem, kas dod absolūtu brīvības sajūtu, kā arī ļauj izvairīties no augstajām viesnīcu cenām.

Taču nav ļaunuma bez labuma. Varbūt šīs vasaras atvaļinājums ir īstais laiks, kad apmeklēt kādu mazāk pazīstamu galamērķi vai vēl reizi apceļot savu dzimto zemi. Arī Lietuva un Igaunija ir aizraujoši galamērķi, kur var baudīt gan dabas daili, gan pilsētu šarmu.

Tikai laiks rādīs, vai ceļotājus sagaidīs vēl lielāka vilšanās atceltu reisu, augsto cenu un milzīgā tūristu pūļa dēļ. 2023. gada sākums tūristiem sagādāja daudzus nepatīkamus pārsteigumus, sākot no vērienīgajiem protestiem Parīzē līdz darbinieku streikiem lielākajās lidostās. Tas gan nemazina interesi par ceļošanu, kas patiesi ir kļuvusi par būtisku mūsdienu cilvēku dzīves sastāvdaļu.

Tāpēc ceļotgribētāji, par spīti visam, turpina apmeklēt vēsturiskās un, bez šaubām, skaistām Eiropas pilsētas. Jākļūst vien viedākiem un pacietīgākiem. Lai izvairītos no lielajiem pūļiem, ceļojumos var doties rudenī vai agrā pavasarī, bet vasarā apskatīt vietējās āres.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!