ANO kultūras aģentūra UNESCO paziņojusi, ka Venēcija un tās lagūna jāiekļauj Apdraudēto Pasaules mantojuma objektu sarakstā, vēsta aģentūra "Reuters".

UNESCO eksperti ieteikuši iekļaut Venēciju un tās lagūnu Apdraudēto Pasaules mantojuma sarakstā, jo Itālijas valdība nedara pietiekami daudz, lai aizsargātu pilsētu no klimata pārmaiņu un masu tūrisma postošās ietekmes. ANO kultūras aģentūra vaino Itālijas valdību par stratēģiska redzējuma trūkumu, kas liedz risināt problēmas, un valdības ierosinātie korektīvie pasākumi esot nepietiekami un nav gana detalizēti.

Jau 2021. gadā UNESCO komiteja draudēja iekļaut Itālijas gleznaino pilsētu apdraudēto vietu sarakstā, bet tas nav licis Itālijas valdībai reaģēt, lai risinātu samilzušo problēmu.

Venēcija, kas pazīstama ar savu kanālu sistēmu un vēsturiskajiem kultūras objektiem, gadiem ilgi cīnās ar masu tūrismu. Venēciju ik gadu apmeklē apmēram 28 miljoni tūristu. 2019. gadā vienā dienā karnevāla laikā vēsturiskajā centrā iespiedās aptuveni 193 tūkstoši cilvēku. Pilsētas valdība vēlējusies ieviest maksu vienas dienas ceļotājiem, lai kontrolētu apmeklētāju skaitu, taču iebildumu dēļ to nav izdevies panākt. Masveida tūrisms noved pie arvien plašākiem attīstības projektiem, kas nodara kaitējumu pilsētai. UNESCO arī uzskata, ka augstceltnes atstāj ļoti negatīvu vizuālo iespaidu, un tās nevajadzētu būvēt centrā, vēsta "Baltic News Network".

Taču tas vēl nav viss. Planētas sasilšana atstāj iespaidu uz jūras līmeni, un ūdens ieskautā Venēcija pakļauta plūdu briesmām.

UNESCO Pasaules mantojuma centra eksperti regulāri pārskata stāvokli ANO kultūras aģentūras 1157 Pasaules mantojuma vietās, un sanāksmē Rijādā septembrī komiteja izskatīs vairāk nekā 200 objektus un izlems, kurus pievienot apdraudēto objektu sarakstam. Viens no tiem, iespējams, būs Venēcija.

Starp objektiem, kurus eksperti iesaka šogad iekļaut šajā sarakstā, ir Odesas vēsturiskais centrs Ukrainā, Timbuktu pilsēta Mali un vairākas vietas Sīrijā, Irākā un Lībijā, arī pilsētas Kijiva un Ļviva Ukrainā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!