Tu stāvi pašā Dubrovnikas centrā, kādā no neskaitāmajām, šaurajām ieliņām, ko apēno zeltaina medus toņos krāsotas pilis. Šķiet, tev vajadzētu aizgrābti apbrīnot smalki izvītos akmens kalumus Renesanses laikmeta ēkās un vienkāršo, sīciņo baznīciņu ielas galā. Bet tā vietā tu attopies, piespiests mūriem, jo garām nemitīgi spraucas tūristu pūļi, bet tavu uzmanību novērš "Troņu spēles" veikalu vitrīnas – un to te ir daudz.

Ceļojums uz Dubrovniku var būt ārkārtīgi nogurdinošs, jo šī pilsēta Horvātijas dienvidos ir tūristu apmeklētākā pilsēta Eiropā, raksta "Euronews".

Vai ir vērts turp doties? Un kā atpūsties, ja ļoti gribas uz Dubrovniku, taču doma par tūristu pūļiem šķiet stindzinoša?

Kāds varētu būt Dubrovnikas apmeklējums?

Dubrovnikas piekrasti vainago klinšains plato, kas slejas virs Adrijas jūras. Vecpilsētu ieskauj 16. gadsimta mūri, senajā pilsētā ir tādi arhitektūras šedevri kā vecpilsētas baznīca un gotiskā Dubrovnikas kņaza jeb Rektora pils.

Rītausmā pastaigājoties pa tukšajām, bruģētajām ieliņām, itin viegli iztēloties, kā šķietami nemirstīgā pilsēta, kas pārdzīvojusi karus un ielenkumus, izskatījās Bizantijas un Venēcijas laikos.

Pagaidām viss izklausās lieliski, vai ne tā? Taču, ja mēģināsi doties uz apskates vietām sezonas karstumā, tad vēsturiskās pērles nāksies aplūkot caur ļaužu tūkstošiem, kas Dubrovnikā ierodas vasarā.

Staigājot pa centru, tev nāksies spraukties caur restorānu galdiņiem, kas aizņem visas ielas, vienlaikus atgaiņājoties no viesmīļiem un suvenīru pārdevējiem.

Veikalu skatlogos zib "Troņu spēles" suvenīri (Dubrovnika bija galvenā filmēšanas vieta kulta seriāla 2. sezonai), savukārt gar vēsturiskajiem mūriem karājas t krekli un cepures, kā rezultātā atsevišķi kvartāli pilsētā atgādina vienu lielu tirdzniecības centru zem klajas debess.

Ir ļoti liela varbūtība, ka gribēsi visam atmest ar roku un nosolīties te vairs nekad neatgriezties.

Dubrovnika – tūristu iecienītākā pilsēta Eiropā

Vētījot 2019. gada statistikas datus, "Statista" secinājusi, ka Dubrovnika ir tūristu visapmeklētākā pilsēta Eiropā, pārspējot tādus grandus kā Venēcija un Barselona. Horvātijas mazpilsēta, kurā ir nedaudz vairāk nekā 41 tūkstotis iedzīvotāju, 2019. gadā uzņēma gandrīz pusotru miljonu tūristu. Tas ir ap 36 tūristiem uz vienu iedzīvotāju.

Šāda tūristu pieplūduma postošās sekas ir acīmredzamas. Dubrovnika burtiski cieš no sastrēgumiem, tūristu autobusi rindojas pie Vecpilsētas mūriem. Pārmērīgais tūristu skaits bojā infrastruktūru, savukārt vietējie ar šausmām vēro cenu kāpumu.

2017. gadā UNESCO Dubrovnikas pilsētvarai rekomendēja vēsturiskajā centrā neuzņemt vairāk par 8000 apmeklētājiem vienā laikā. Pašvaldība uzstādīja novērošanas kameras un uzskaites sistēmu, taču apmeklētāju skaitu neierobežoja.

Tomēr nesen Dubrovnikas mērs paziņoja par plāniem, kā mazināt pārmērīgā tūrisma negatīvo ietekmi. Viens no piedāvājumiem – lai mazinātu troksni, uzlikt par pienākumu tūristiem nodot speciāliem pārvadātājiem koferus uz ritenīšiem. Kopš novembra pilsēta plāno izstrādāt bagāžas nodošanas sistēmu pie ieejas vēsturiskajā centrā: paredzēts, ka tūristiem būs jāmaksā par čemodānu nogādāšanu līdz naktsmītnei.

Kā Dubrovnikā izbēgt no tūristu pūļiem?

Ja plānots apmeklēt Dubrovniku šovasar, ir vairāki varianti, kā apskatīt pilsētas mierīgāko seju.

Atrodoties uz vēsturiskā centra galvenās ielas – Stradun, uzgriez muguru Ploče vārtiem un ej pa kreisi, nevis pa labi. Tā nonāksi salīdzinoši klusā pilsētas daļā, kur atrodami arī vietējo iedzīvotāju iecienītie pārtikas veikali un vīna bodītes.

Kāpjot pa kāpnēm mūra virzienā, iespējams, ka atdursies pret "Lady Pi-Pi" – neparastu ēstuvīti, kas izskatās kā privāts dārzs. Te viesiem piedāvā svaigus dārzeņus no tuvējās Konavle ielejas, kā arī turpat, uz grila, svaigi gatavotas zivis un gaļu. Bet pats patīkamākais – tūristu grupas te netiek apkalpotas.

Tomēr pats drošākais veids, kā izvairīties no pūļiem, – sekot vietējiem pa pēdām, pametot Vecpilsētu. Uz ziemeļrietumiem no mūra ieskautā centra atrodas Gruža – plaukstoša apkaime, kur atradīsi gan brīvdabas kinoteātrus, gan vintāžas tirdziņus, gan pludmales bārus un pat vegānu restorānus.

Ejot tālāk pa piekrasti, nonāksi Tristenas arborētumā – tas ir dārzs, kurā var pavadīt mierpilnu pēcpusdienu. Nedaudz tālāk atrodas nomaļa peldvieta. Vērts apsvērt domu doties izbraucienā ar laivu uz Mletas salu, kur atrodas sens benediktīniešu klosteris.

Pasakainas vietas pasaulē, kuru šarmu iedragājuši kruīza kuģi un tūristu pūļi

Foto: Shutterstock


Lai cik ērta un patīkama nešķistu ceļoša ar kruīza kuģi, tomēr tai ir arī savas ēnas puses. Viena no tām ir milzu tūristu pūļi, kas visi reizē steidz apskatīt vienas un tās pašas pilsētas vai dabas brīnumus, nodarot neatgriezenisku postu ceļotāju iecienītākajām vietām. Dažas no tām varētu uzskatīt pat par neatgriezeniski izpostītām.

Lasīt vairāk

Piecas Eiropas valstis un apskates objekti, kas jāapciemo īstiem 'Troņu spēļu' faniem

Foto: Shutterstock


Lai arī pēdējā populārā HBO seriāla "Troņu spēle" ("Game of Thrones") sērija noteikti jau redzēta, īstākie fani varēja izbaudīt vēl 26. maijā iznākušo dokumentālo filmu, kas deva ieskatu tajā, kā tika veidota pēdējā seriāla sezona, pieliekot treknu punktu dedzīgai ekrānu vērošanai astoņu gadu garumā. Vai ir dzīve pēc "Troņu spēles"?

Lasīt vairāk

Astoņi iemesli, kāpēc kaut reizi dzīvē doties uz Horvātiju

Foto: Shutterstock


Pasaulē ir ārkārtīgi daudz skaistu un interesantu vietu, uz kurām būtu vērts doties kaut reizi dzīvē – jāsteidz tikai saprast, kāds ir ceļojuma mērķis un kādas atpūtas iespējas konkrētais galamērķis piedāvā. Horvātija noteikti minama to valstu vidū, kurās vajadzētu paviesoties teju katram ceļošanas entuziastam.

Lasīt vairāk

Apdomā divreiz: astoņi galamērķi, uz kuriem šogad labāk nedoties

Foto: Shutterstock


Katram prātā vai blociņā ir saraksts ar vietām, ko dzīves laikā kaut reizi gribētos apmeklēt. Iespējams, tu tāds neesi vienīgais, tādēļ tavās iecerētajās vietās tūristu pieplūdums ir tik liels, ka tiek paaugstinātas gan dažādu pakalpojumu cenas, gan arī nodarīts kaitējums ekosistēmai un drošībai. Lūk, "CNN" apkopojis vairākus galamērķus, kuru apmeklēšanu pašlaik vērts apdomāt divreiz.

Lasīt vairāk

Pilsētu šarms un jūras šalkas: kas slēpjas apburošajā Horvātijā

Foto: Shutterstock


Ja tu šobrīd plāno, kurā pasaules malā jaunas atmiņas veidot, apsver burvīgās Horvātijas variantu – tur ir gan iespaidīgi dabas skaiti, gan laipni cilvēki, gan arī neaizmirstamas piejūras pilsētas.

Lasīt vairāk

10 vietas Horvātijā, kas noteikti jāapskata

Foto: DELFI


Horvātija, kopš tās neatkarības iegūšanas 1990. gadu beigās, atkal ir kļuvusi par vienu no iecienītākajiem ceļojumu galamērķiem Eiropā. Tāpat kā daudzas Eiropas valstis, arī Horvātija lepojas ar savām skaistajām viduslaiku pilsētām un vēsturiskajām drupām, taču šīs valsts burvība neslēpjas vien pilsētu krāšņumā un kultūras objektos.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!