Foto: AP/Scanpix/LETA

Pēc 50 gadu pārtraukuma septembrī tūristiem no jauna durvis vēra vaļā Senās Romas imperatoru pils, kura atrodas Itālijas galvaspilsētā. Gandrīz 2000 gadus senā Tibērija pils jeb "Domus Tiberiana" savulaik bija pilsētas valdnieku rezidence, no kuras arī mūsdienās paveras neticams skats uz mūžīgo pilsētu – Romu, vēsta "Euronews".

Pēdējos 50 gadus Tibērija pilī notika restaurācijas darbi, kuru dēļ tā visu šo laiku bija slēgta. Jā, tieši tik daudz laika bija nepieciešams restaurētājiem, lai nostiprinātu senās ēkas sienas, un padarītu to drošu apmeklētājiem. Šobrīd pils ir atvērta un gaida visus interesentus, kuri var apskatīt gan seno ēku, gan restaurācijas laikā atrastos artefaktus.

Foto: AP/Scanpix/LETA

Uzcelta pēc ugunsgrēka

Lai arī pils nosaukta par godu otrajam Romas imperatoram Tibērijam, tomēr arheoloģiskie izrakumi liecina, ka tā tika uzbūvēta nedaudz vēlāk. Arheologi lēš, ka pils būvēta Nerona laikā neilgi pēc 64. gada postošā ugunsgrēka, kura laikā tika iznīcināta liela daļa pilsētas.

Savukārt pēc Romas impērijas sabrukuma, pils tika pamesta uz vairākiem gadsimtiem. Vien 16. gadsimtā Farnēzu dzimta ap nu jau pils drupām izveidoja plašu dārzu.

Foto: AP/Scanpix/LETA

Simtiem jaunu artefaktu

Tiberija pils, kas atrodas Palantīnas kalna ziemeļrietumu nogāzē, tiek uzskatīta par pirmo īsteno imperatoru rezidenci, kuru ieskāva grezns dārzs. No pils pavērās arī brīnišķīgs skats uz Romas forumu, ko var apskatīt arī šobrīd.

Foto: AP/Scanpix/LETA

Tāpat pēc restaurācijas pilī apskatāmi simtiem jaunu artefaktu. Tie ir atrasti izrakumu laikā, kas tika veikti pēdējo 50 gadu laikā. Tika atrastas gan skulptūras, gan rotaslietas, gan senas monētas, kas ļauj iepazīt Senās Romas vēsturi no vēl nezināmā skatupunkta.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!