Foto: Unsplash

Šogad viens populārs tūrisma galamērķis pēc otra paziņoja, ka pieņēma vai pieņems oficiālus lēmumus, lai ierobežotu īstermiņa naktsmītnes nomas platformas "Airbnb" pakalpojumus. Viens no iemesliem – virstūrisma veicināšana un kluso dzīvojamo rajonu pārvēršana par trokšņojošu tūristu pulcēšanās vietām.

Populārā platforma "Airbnb" (un citas līdzīga stila vietnes) sniedz iespēju cilvēkiem izīrēt savas mājas vai brīvas istabas ceļotājiem. Šķiet, tā ir lādzīga un gudra biznesa ideja, vai ne? Taču nu "Airbnb" un līdzīga tipa platformas tiek apsūdzētas mājokļu īres cenu palielināšanā, vietējo iedzīvotāju izstumšanā, resursu noslogošanā, negodīgā konkurencē, virstūrisma veicināšanā un tajā, ka kādreiz klusajos dzīvojamos rajonos nu iemitinājušies trokšņojoši tūristu bari. Vēl strīdu iemesls ir tas, ka īstermiņa īres vietas netiek regulētas tāpat kā viesnīcas, tāpēc var neatbilst veselības un drošības prasībām, tās negatīvi ietekmē tradicionālo viesnīcu nozares biznesu, kas atšķirībā no īslaicīgās īres vietām maksā nodokļus.

Kas sākās kā laba ideja (pirms vairāk nekā desmit gadiem Sanfrancisko dzīvoklī ar trim piepūšamajiem matračiem), kļuvis ne tikai par globālu fenomenu tūrisma industrijā, bet arī nopietnu problēmu. Pilsētās visā pasaulē sāk noteikt ierobežojumus, lai novērstu "Airbnb" un līdzīga tipa platformu negatīvo ietekmi un panāktu līdzsvaru starp ilgtspējīgu tūrismu un vietējo kopienu interesēm. (Paredzams, ka līdz 2028. gadam "Airbnb" izmitinās vairāk nekā miljardu viesu.)

Kas notiks tālāk? Vai paliksim bez "Airbnb" un visiem tūristiem būs jāatgriežas viesnīcās?

Kur pasaulē "Airbnb" ir ierobežots?

Pēc mēnešiem ilgām diskusijām ar pilsētu mēriem, viesnīcu īpašniekiem un īrnieku asociācijām Itālijas Tūrisma ministrija izstrādājusi jaunu likumprojektu, kurā ierobežos īstermiņa nomu visā valstī.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!