Foto: AP/Scanpix/LETA
Portugālē savās mājās mūžībā devies Alentežu rafeiro šķirnes suns Bobi, kurš uzstādījis Ginesa rekordu, būdams vecākais suns pasaulē. Bobi nodzīvoja tieši 31 gadu un 165 dienas, vēsta "BBC".
Par suņuka nāvi sociālajos tīklos paziņoja veterinārārste, kura ar Bobi bija tikusies ne reizi vien. "Neskatoties uz to, ka viņš ir pārspējis visus suņus vēsturē, ar 11 478 dienām, kuras viņš pavadīja uz Zemes, tāpat nebūs gana tiem, kas viņu mīlēja," raksta veterinārārste Kerena Bekere.

Bobi neparasti ilgais dzīves ilgums apstiprināts Portugāles mājdzīvnieku datubāzē, kuru pārvalda Nacionālā veterinārārstu savienība.

Šī gada februārī Bobi kļuva ne tikai par pasaulē vecāko dzīvojošo suni, bet arī par visu laiku vecāko suni pasaulē, pārspējot gandrīz gadsimtu senu rekordu. Iepriekšējais visu laiku vecākais suns bija Austrālijas ganu suns, kurš nomira 1939. gadā 29 gadu un piecu mēnešu vecumā.

Bobi visu mūžu pavadījis kopā ar Kostu ģimeni nelielā ciematā Portugāles rietumos. Leonels Kosta, kuram Bobi dzimšanas brīdī bija astoņi gadi, stāsta, ka, tā kā mājās bijis jau gana daudz dzīvnieku, viņa vecāki no kucēnu metiena vēlējās atbrīvoties, taču Leonels kopā ar brāļiem mazo Bobi izglāba un viņa eksistenci no vecākiem kādu laiku slēpa, taču vēlāk Bobi kļuva par pilntiesīgu ģimenes locekli.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

2018. gadā Bobi tika hospitalizēts pēkšņu elpošanas traucējumu dēļ, bet kopumā suns nodzīvojis veselīgu dzīvi, un viņa saimnieks uzskata, ka mīluļa ilgmūžības noslēpums ir mierīgā un mierpilnā vide, kurā tas aizvadīja savu mūžu. Tomēr nebūt nav tā, ka vecums par sevi nav licis manīt – pēdējos dzīves gados sunim bija grūtības staigāt, pasliktinājusies arī redze.

Bobi nav vienīgais suns, kas Kostu ģimenē nodzīvojis ievērojamu mūžu. Bobi māte nodzīvoja 18 gadus, bet vēl cits ģimenes suns aizsaulē devās 22 gadu vecumā. Alentežu rafeiro šķirnes suņu vidējais dzīves ilgums ir 12 līdz 14 gadi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!