Gan rūpalā iesaistīto personu sniegtā informācija, gan Igaunijas Veselības attīstības institūta rīcībā esošie dati liecina – narkotiku patēriņš tikai aug. "Eesti Ekspress" skaidro, kādēļ augošā inflācija neietekmē melno tirgu un kā tas ietekmē potenciālā narkotiku lietošanas radītā kaitējuma mazināšanos.

Ikdienas sadārdzināšanās turpinās un tai nav ne gala ne malas. Piemēram, 2011. gadā par 100 eiro ekvivalentu summu Igaunijas kronās varēja iegādāties 109 puslitra pudeles alus. 2023. gadā par šo pašu summu var nopirkt vairs tikai 64 pudeles. Nākamgad paredzēts lielāks apgrozījuma nodoklis, paredzēts arī akcīzes pieaugums alkoholiskajiem dzērieniem un tabakai.

Tomēr ir kāds tirgus, kurā cenas neietekmē ne degvielas cenu kāpums, ne minimālās algas izmaiņas, ne arī jebkas cits. 2011. gadā par 100 eiro varēja iegādāties piecus gramus marihuānas. Tas iespējams arī tagad.

Salīdzinājumā ar dzīves dārdzību kopumā un it īpaši ar legālo stimulējošo vielu – nikotīna un alkohola – cenām aizliegtās vielas ir būtiski lētākas. Bet svaigākā informācija, kas iegūta no rūpalā iesaistītajām personām, liecina – narkotiku patēriņš palielinās.

Liels pieprasījums, milzīgs piedāvājums

"Eesti Ekspress" uzrunāja divus bijušos narkobiznesa pārstāvjus, kas darbojās augstā līmenī. Vaicājām, kādēļ melnajā tirgū nav vērojamas legālajai ekonomikai raksturīgas tendences. Abi sarunu biedri savas "karjeras" laikā redzējuši narkotiku tirgus augstāko līmeņu aizkulises: gan desmitiem tonnu kokaīna un marihuānas, gan to, kā veidojas narkotisko līdzekļu cenas.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!