Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI
Kas kopīgs Islandei, Dānijai un Īrijai? Kā izrādās, ne tikai līdzīgais klimats un neaizmirstamās ainavas, bet arī drošā vide. Tās visas Globālā miera indeksā ierindojušās pasaules miermīlīgāko valstu pirmajā trijniekā, vēsta CNN.

Globālo miera indeksu kopš 2007. gada veido starptautiskā organizācija Ekonomikas un miera institūts. Indeksā iekļautas 163 pasaules valstis, kas tiek vērtētas pēc 23 rādītājiem, piemēram, politiskās stabilitātes, karadarbības, cilvēktiesībām, slepkavību skaita, aizsardzības budžeta, terorisma riskiem un citiem.

2023. gadā kā miermīlīgākā valsts pasaulē savu pozīciju saglabā Islande, tai seko Dānija un Īrija. Pirmajā pieciniekā ierindojas arī Jaunzēlande un Austrija.

Islande jau 17. reizi guvusi pasaules mierīgākās valsts titulu. Valstī ir draudzīgi cilvēki un droša vide, taču jāpiemin, ka kopējais miera līmenis samazinājies par četriem procentiem, jo šogad valstī bijušas vairāk slepkavības un nedaudz palielinājies arī terorisma līmenis, norādīts "Travelers Today".

Dānijā ir spēcīga un stabila politiskā sistēma, valsts apņemšanās ievērot cilvēktiesības un vienlīdzīgu attieksmi pret visiem pilsoņiem ievērojami veicina tās miermīlīgo statusu. Ievērības cienīga ir arī ienākumu vienlīdzība Dānijā, jo plaisa starp bagātajiem un nabadzīgajiem ir mazāka, salīdzinājumā ar citām valstīm, kā rezultātā samazinās sociālā spriedze un sabiedrība kopumā ir saliedētāka.

Īrija var lepoties ar zemo vardarbības līmeni valstī, kas padara to par vienu no drošākajām valstīm visā pasaulē.

Jaunzēlande, kas kopš 2017. gada nemainīgi bija saglabājusi godpilno otro vietu starp drošākajām valstīm pasaulē, šogad noslīdējusi uz ceturto. Valsts pazīstama ar savu augsto drošības un zemo konfliktu līmeni, taču, saskaņā ar "Global Finance" datiem, miera rādītājs samazinājies par sešiem procentiem, jo šogad tika importēts un eksportēts vairāk ieroču un militāro transportlīdzekļu.

Piektajā vietā ierindojas Austrija, kas centusies uzturēt labas attiecības ar dažādām politiskajām grupām un cieši sadarboties ar kaimiņvalstīm, tomēr tā saskaras arī ar izaicinājumiem, piemēram, pieaugošo sociālo spriedzi imigrantu dēļ.

Miermīlīgāko valstu desmitniekā iekļuvusi arī Singapūra, Portugāle, Slovēnija, Japāna un Šveice.

Latvija 2023. gadā ierindojas 27. vietā, Igaunija – 25. vietā, bet Lietuva 36. vietā. Visnemierīgākā valsts pasaulē, ierindojoties 163. vietā, ir Afganistāna. Krievija atrodas 158. vietā, savukārt Ukraina – 157.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!