Foto: Shutterstock
Par tūristiem pievilcīgāko pilsētu pasaulē jau atkal atzīta Parīze, liecina globālās tirgus izpētes kompānijas "Euromonitor International" ikgadējais ziņojums.

2023. gada 100 populārāko pilsētu galamērķu indeksā, kas izveidots sadarbībā ar datu uzņēmumu "Lighthouse", tika aplūkotas vadošās pilsētas visā pasaulē un izvērtētas pēc tādiem kritērijiem kā tūrisms, ilgtspējība, ekonomiskie, veselības un drošības rādītāji, ziņo CNN.

Vispopulārākās tūristiem šogad bijušas Eiropas pilsētas. Septiņas no 10 iecienītākajām pilsētām atrodas Eiropā, bet kopumā 63 Eiropas valstis iekļuvušas pirmajā simtniekā. Vienīgās pilsētas, kas atrodas ārpus Eiropas robežām, taču ierindojas pirmajā desmitniekā, ir Dubaija, kas atzīta par 2. populārāko tūrisma galamērķi, Tokija, kas ierindojas 4. vietā, un Ņujorka, kas iekļuvusi 8. vietā.

Tokija iecienītāko galamērķu desmitniekā iekļuvusi pirmoreiz. Tas saistīts ar uzlabotu tūrisma infrastruktūru, ar Covid-19 saistīto ierobežojumu mīkstināšanu un jenas kursa vājināšanos, kas starptautiskajiem ceļotājiem nozīmēja izdevīgāku uzturēšanos valstī.

Madride ierindojas 3. vietā, Amsterdama 5. vietā, Berlīne 6. vietā, Roma 7. vietā, Barselona 9. vietā, savukārt pirmo desmitnieku noslēdz Londona.

Ziņojumā Eiropas panākumi tiek skaidroti ar "ātro urbanizāciju un plašu tehnoloģiju ieviešanu", jo ceļotāji mūsdienās vēlas izmantot ātru internetu, elastīgas rezervācijas iespējas un vietas, kur var strādāt attālināti. Ilgtspējības, transporta tīkla un sociālās ietekmes uzlabošana ir daži no galvenajiem pilsētu mērķiem mūsdienās, lai palielinātu konkurētspēju, uzlabotu tūrisma piedāvājumu un nodrošinātu netraucētu ceļojumu klientiem.

Āzijai labi veicies iecienītāko pilsētu divdesmitniekā. 11. vietā iekļuvusi Singapūra, 14. vietā Seula, 16. vietā Osaka, bet 17. vietā Honkonga.

Lūk, visas 20 iecienītākās tūristu pilsētas šogad: Parīze, Dubaija, Madride, Tokija, Amsterdama, Berlīne, Roma, Ņujorka, Barselona, Londona, Singapūra, Minhene, Milāna, Seula, Dublina, Osaka, Honkonga, Vīne, Losandželosa, Lisabona.

Visvairāk starptautisko ceļotāju 2023. gadā uzņēmusi Stambula, tai seko Londona, bet pēc tam – Dubaija.

Starp 100 iecienītākajiem galamērķiem šogad ir arī četri jaunpienācēji, kas var lepoties ar labākiem tūrisma rādītājiem: Vašingtona, kas ieņem 48. vietu, Monreāla 68. vietā, Santjago 88. vietā, bet Viļņa šogad ierindojas 92. vietā.

Tūrisma nozare turpina strauji "atveseļoties", un tiek prognozēts, ka ceļojumu skaits līdz šīgada beigām sasniegs 1,3 miljardus. Tomēr plaukstošajai tūrisma nozarei ir arī sava sliktā puse, tūristiem ietekmējot vietējās kopienas un vidi. Lai ierobežotu tūristu pieplūdumu un aizstāvētu iedzīvotāju intereses un saglabātu kultūras mantojumu, daži galamērķi ievieš dažādus ierobežojumus, piemēram, samazina viesnīcu kapacitāti, palielina nodokļus.

"Euromonitor International" pārstāve Nadežda Popova prognozē, ka pieaugošā dzīves dārdzība, mainīgā inflācija un ģeopolitiskā nestabilitāte būs lielākais šķērslis tūrisma nozarei 2024. un 2025. gadā. Patērētāji meklēs ceļojumu piedāvājumus par izdevīgāko cenu un daudzi, visticamāk, izvēlēsies atvaļinājumu aizvadīt vietā, kas ir tuvāk mājām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!