Foto: AP/Scanpix/LETA
2020. gadā popularitāti visā pasaulē guva Apvienotajā Karalistē esošais Linkolnšīras savvaļas parks, jo pieci tajā mītoši Žako šķirnes papagaiļi ar bagātīgu lamuvārdu krājumu lādēja parka apmeklētājus. Putnus darbinieki steidza izšķirt, taču nu parka vadība klajā nākusi ar jaunu plānu, kā ar problēmu tikt galā, taču – tas ir visnotaļ riskants, vēsta BBC.

Sākotnēji pieci papagaiļi (Billijs, Taisons, Ēriks, Džeida un Elsija) sava rupjā vārdu krājuma dēļ trīs mēnešus pavadīja izolācijā, pirms tie atkal nonāca apmeklētāju redzeslokā. Kopš tā laika papagaiļi kļuvuši par parka lielāko atrakciju, BBC stāstījis parka izpilddirektors Stīvs Nikolss, kuram darbā ar papagaiļiem jau ir 35 gadu pieredze.

"Kad mēs viņus pārvietojām, valoda, kas nāca no pārnēsāšanas būriem, bija fenomenāla. Tie nav normāli lamuvārdi, tie bija precīzi izteicieni," stāsta Nikolss.

Pie nožogojuma tika uzstādīta zīmīte, kas brīdina apmeklētājus par putnu krāsaino leksiku. Lai arī Nikolss norāda, ka ar putnu sacīto nevēlas nevienu aizskart, papagaiļi savā ziņā piedāvā vajadzīgo humora devu laikā, kad apkārtējais noskaņojums pasaulē notiekošā dēļ ir nopietns. "Tu nekad nenogursti no tā, ka papagailis tevi sūta piecas mājas tālāk. Par to nevar nesmieties. Un, protams, apmeklētāji stāv apkārt nožogojumam un lamājas, cenšoties panākt, ka papagaiļi viņus atdarinās."

Kopš tā laika vēl trīs papagaiļi (vārdā Ēriks, Kapteinis un Šeila) izcēlušies ar savu leksiku, liekot steidzami mainīt taktiku. "Mēs esam ievietojuši astoņus patiešām ļoti aizskarošus papagaiļus kopā ar 92 papagaiļiem, kuri nelamājas," stāsta parka pārstāvis. Tādejādi ir cerība, ka papagaiļi atdarinās atbilstošāku vārdu krājumu un citus trokšņus, ko rada pārējais ganāmpulks.

"Papagaiļi ir bara radības. Viņiem jābūt kopā ar citiem papagaiļiem. Jo lielāks bars, jo laimīgāki viņi ir," stāsta Nikolss. "Lai arī viņi lamājas, putnu labklājība ir pirmajā vietā." Viņš atzīst, ka rezultāts var būt arī pretējs un, iespējams, rupjus vārdus izmantos visi 100 papagaiļi, jo papagaiļi savu krāsaino leksiku neaizmirsīs – iemācītās frāzes parasti viņu vārdu krājumā paliek uz visiem laikiem.

"Cilvēki domā, ka papagaiļi ir skaļi putni, bet viņi runā diezgan klusi. Ceru, ka kopējais bara troksnis viņu lamāšanos noslāpēs," viņš stāsta, piebilstot, ka, ja putni sāks atdarināt arī citas skaņas, tad rupjie vārdi tiks izmantoti daudz retāk. "Mums ir aptuveni 30 putni, kas atdarina pīkstienu, ko rada automašīna, kas brauc atpakaļgaitā. Cerams, ka pārējie to uztvers un lamuvārdu būs mazāk." Tāpat papagaiļi mīl atdarināt čīkstošu vārtu skaņu, durvju aizciršanu, cilvēku smieklus un mobilo tālruņu skaņas.

Tā kā papagaiļi precīzi atdarina dzirdētās skaņas, sešiem no rupjajiem papagaiļiem ir vīriešu balsis, bet diviem – dāmu balsis. Žako šķirnes papagaiļi ir ļoti sabiedriski, un pētnieki uzskata, ka viņu intelekta līmenis dzīvnieku valstībā ir salīdzināms ar pērtiķu, vaļu un delfīnu intelektu.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!