Foto: Unsplash
Visā pasaulē izveidojusies ideoloģiska plaisa starp jauniem vīriešiem un jaunām sievietēm. Desmitiem miljonu cilvēku, kas dzīvo tajās pašās pilsētās, strādā tajās pašās darbavietās, atrodas vienās klasēs vai dzīvo vienā mājoklī, vairs nepiekrīt viens otram dažādos jautājumos.

Viens no visizplatītākajiem modeļiem sabiedriskās domas mērīšanā ir tāds, ka katra paaudze politiskajā un vispārējā ideoloģijā kustas kā viens veselums, raksta "Financial Times". Tās locekļiem ir viena un tā pati veidojošā pieredze, viņi vienlaikus sasniedz dzīves lielos pavērsienus un sajaucas vienās un tajās pašās telpās. Un tomēr jaunākie pētījumi liecina, ka Z paaudze noteiktos jautājumos ir progresīva, bet citos – pārsteidzoši konservatīva.

Alise Evansa, pasniedzēja Stenforda Universitātē un viena no vadošajām šīs tēmas pētniecēm, skaidro, ka mūsdienās vecuma grupā līdz trīsdesmit gadiem ir novērojama liela atšķirība dzimumos, proti, Z paaudze sadalījusies divās paaudzēs, nevis vienā.

Jauns pētījums, kas publicēts "Science Direct", liecina, ka jau pēdējo 40 gadus liekā Rietumeiropa piedzīvojusi ievērojamas pārmaiņas tajā, kā cilvēki dažādās vecuma grupās balso vēlēšanās un ir pierādījumi, kas norāda uz kohortas efektu, proti, cilvēki, kas dzimuši pēc 1960. gada biežāk balso par Zaļo, nevis kādu citu kreiso partiju, atšķirībā no cilvēkiem, kas socializējušies un vienojušies kā idejās, tā uzskatos iepriekšējās desmitgadēs. 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!