Foto: Māris Morkāns

Šogad Latvija ASV Kinoakadēmijas balvai "Oskars" izvirzījusi filmu "Bedre", kurā galveno lomu, latviešu puisēnu Markusu, nospēlējis Rīgas vidusskolas "Rīnūži" skolnieks Damirs Onackis. Kā paskaidroja filmas režisore Dace Pūce, viņa meklējusi labāko zēnu valstī, un atradusi. Portāls "Delfi" aprunājās ar jauno aktieri, režisoru, un pie viena iztaujāja pieredzējušo aktieru atlases speciālisti Ivetu Dortāni par to, kā bērni nonāk kino. Tai skaitā arī Holivudā.

Viņus mēģina iepakot kastē. Viņiem var sadot ar žagariem pa mīkstām vietām – nesāpīgi, bet pārliecinoši. Var naktī stundām ilgi liet viņiem virsū ūdeni. Vai arī mākslas vārdā "pārraut" rīkli… Atveidot bērna lomu kino nereti nav mazāk sarežģīti kā pieaugušo. Taču bērniem ir raksturīgi spēlēt. Iespēju iekļūt kinokameras objektīvā Latvijas vai ārzemju filmā, ko uzņem tepat, ir diezgan daudz, taču karjeru veido tikai paši talantīgākie un neatlaidīgākie.

Damira, puisēna no vienkāršas Vecmīlgrāvja ģimenes, aktiera karjera sākās jau ar pirmajām klasēm. Bez kaislīgas aizraušanās ar futbolu, ko viņš spēlē no trīs gadu vecuma, Damirs dziedāja arī skolas korī. Koncertmeistars ieteica divus izcili dziedošus zēnus Vladislava Nastvševa izrādei "Mēdeja" Rīgas krievu teātrī. Atbilstoši sižetam Damirs un viņa klasesbiedrs Andrejs spēlēja Kolhīdas valdnieka meitas Mēdejas (lomā Guna Zariņa) dēlus. Mēdeja, iemīloties argonautu vadonī Jāsonā, palīdzēja viņam iegūt zelta aunādu un bēga kopā ar viņu…(Šo izrādi var noskatīties teatr.zip ierakstā šeit.)

Sev nepierasti augstā balsī Damirs izpildīja sarežģītas un nepavisam ne bērnišķīgas Eiripīda rindas Josifa Brodska tulkojumā. Pie tekstiem bija pamatīgi jāpiestrādā, taču, kā stāsta Damira mamma Marina, viņš jau no agra vecuma bijis neticami patstāvīgs.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!