Foto: Foto: pa kreisi no personīgā arhīva, pa labi - DELFI, Mārtiņš Purviņš
Latviešu bērnu iecienītais raidījums "Tutas lietas" šobrīd ieguvis jaunu veidolu ukraiņu mazuļiem. Un tā galveno varoni spēlē mūzikas pedagoģe un vokāliste Lidija Baranova. Taču visi viņu sauc par Ļidu. Viņa priecājas, ka var, tāpat kā Ukrainā, kaut ko darīt bērnu labā. Mēs sākam sarunu par radošajiem darbiem un bērniem, tad aizvirzāmies līdz smagajai kara tēmai – to, kā Ļidas dzīvoklim un visai mājai izkrituši logu stikli, kā mazā meitiņa Laura gulēja vannasistabā un kā ģimene loku lokiem izbraukusi no Kijivas līdz valsts robežai, šķērsojot ceļus ar uzrakstiem "Uzmanību! Mīnas!". Par to, kā latvieši jau pirmajā dienā ielās signalizējuši un uz ceļa piedāvājuši palīdzību.

Ar Lidiju man sarunāta intervija raidījuma "Tutas lietas" (ukraiņu versijā "Тутині скарби") producentu grupas "Ausma" telpās – pie ieejas durvīm meklēju podziņu ar lapsiņu. Aktīvā solī pienāk un man līdzās nostājas jauna, gara studentiska izskata sieviete gaišiem matiem, īsos šortos, blūzē ar kuplām piedurknēm, sandalēs ar platformas zoli un retro stila plakstiņu krāsojumu. Uzreiz neatpazīstu – tā taču Tuta, ar ko man tikšanās. Filmēšanas bildēs izskatījās citādi. Iepazīstamies.

Nesēdēt rokām klēpī


Ļida ir ļoti priecīga, ka var kaut ko darīt bērnu labā, jo arī Ukrainā daudz darbojusies ar bērniem – pārsvarā radošā virzienā, gan individuāli, gan grupās. "Mans lauciņš bija mūzikas apgūšana un muzikālā adaptācija, tāpat strādāju ar bērnu mūzikas kolektīviem. Koncertējām pa visu Eiropu, reiz sarakstījāmies ar Raimondu Paulu, un viņš mūs aicināja uz bērnu festivālu Latvijā. Pēdējās dienās pirms kara es strādāju bērnudārzā par mūzikas pasniedzēju un gatavojām 8. marta priekšnesumu māmiņām. Bet tad notika tā... Paralēli strādāju arī ar pieaugušajiem, un retro džeza grupā "Luna luna" rakstījām dziesmas ukrainiski, lielu daļu no tām adaptējām bērniem. Ļoti gribējās izveidot kaut ko kulturālu, ko varētu klausīties visu vecumu cilvēki."

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!