Foto: Mārtiņš Purviņš, DELFI
Kurš bijis Kalnciema ielas tirdziņā vai atjaunotajā Āgenskalna tirgū, droši vien pamanījis atraktīvo "karuseļu sievu". Viņu nevar nepamanīt. Arī man viņa sen "iekritusi acīs" – vasara vai ziema, karstums vai sals, viņa, tērpusies tādā kā musketieru tērpā un efektīgu cepuri galvā, enerģiski griež karuseli ar roku, vienmēr aizrautīgi uzmundrinot bērnus un arī pieaugušos, kas izbrauc ar karuseli: "I-ā, pēk, pēk, princesītes, princīši!"

Bet tas vēl nav viss. Kad riņķošana beigusies, nāk viņas meistarstiķis – ikvienu bērnu paņem un paceļ riktīgi gaisā! Vairākas reizes! Dzirdēts, pat padsmitniekus. Tā tiešām esot, vēlāk sarunā apstiprina Velta Siliņa – tad gan mudinot viņus atsperties. Vēl jo vairāk tas pārsteidz, kad vēlāk uzzinu, cik traumētas viņai rokas un cietis mugurkauls, ka ir invaliditāte... Sarunā iepazīstam dažādās Veltas dzīves puses – gan šo jestro un mundro, gan to, kad gribas "sēdēt grāvī un raudāt".

Sarunas laikā man šķiet, ka es runāju ar vairākām Veltām – te viņas balss tonis aizlido gaisā, aizrautīgi stāstot kādu dzīves notikumu, te tas ir bezgala sirsnīgs un aizkustināts, un ir arī klusa un skumja balss, gandrīz līdz asarām.

Iespējams, daudzi "karuseļu sievu" pieraduši satikt Kalnciema tirgū sestdienās, bet tagad tur darbojas viņas draudzene un Veltas kundze ik dienu ir Āgenskalna tirgū. Taču ar karuseli viņa cilvēkus ielīksmo jau... 32 gadus! Esmu patiesi pārsteigta, kad viņa atklāj: "Esmu dzimusi 1949. gadā, man jau daudz gadu."

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!