Foto: Unsplash

Lai gan laimīga laulība, tāpat kā jebkuras veselīgas attiecības, ir smags darbs, jaunajā "Gallup" aptaujā atklājies, ka tā var būt arī spēcīgs laimes eliksīrs. Proti, izrādās, ka precēti pieaugušie ir ievērojami laimīgāki nekā tie, kuriem ir cita veida attiecību statuss.

Aptaujā, kas ilga 14 gadus no 2009. līdz 2023. gadam, tika apkopoti dati no vairāk nekā 2,5 miljoniem pieaugušo ASV iedzīvotāju par viņu pašreizējo un paredzamo laimes līmeni. Tika jautāts, kā viņi novērtē savu pašreizējo dzīvi, kur nulle ir vissliktākais iespējamais vērtējums, bet 10 – augstākais. Pēc tam respondentiem tika arī vaicāts, kāds, viņuprāt, būs laimes līmenis pēc pieciem gadiem.

Saskaņā ar aptaujas datiem, lai cilvēku varētu uzskatīt par laimīgu, viņam bija jānovērtē sava pašreizējā dzīve ar septiņnieka vai augstāku atzīmi, bet paredzamā nākotne – ar astoņnieku vai augstāku.

Un, lūk, precēti cilvēki pastāvīgi ziņoja par 12% līdz 24% (ar katru gadu šis procentu skaits izmainījās) augstāku laimes līmeni nekā neprecēti cilvēki.

"Lai arī kā jūs analizētu šos datus, mēs redzam diezgan lielu un ievērojamu priekšrocību, ko sniedz laulība, ņemot vērā to, kā cilvēki vērtē savu dzīvi," sacīja aptaujas autors Džonatans Rotvels, "Gallup" galvenais ekonomists.

Precētie pret neprecētiem

"Gallup" aptaujas rezultāti ir pārsteidzoši, jo īpaši, pētot laulības lomu laimes prognozēšanā. Saskaņā ar datiem, precētie, kuri nav studējuši augstskolā, savu dzīvi vērtēja labvēlīgāk nekā neprecētie ar augstāko izglītību. Tas nozīmē, ka laulība varētu būt spēcīgāks laimes garants nekā izglītība.

Sociologs Bredfords Vilkokss šo fenomenu skaidro ar to, ka cilvēki pēc savas būtības ir sociālas būtnes, un laulībai, bez šaubām, ir ļoti būtiska nozīme mūsu dzīvēs. Viņš norāda, ka draudzība, tuvība un savstarpējais atbalsts ir būtiski pilnvērtīgas dzīves komponenti. Un laulība var nodrošināt šos aspektus!

"Tādas lietas kā rase un vecums, dzimums un izglītība ir svarīgas. Bet laulībai, šķiet, ir lielāka nozīme nekā šīm lietām, ja runa ir par kaut ko tādu kā vislabākās dzīves rādītāju," teic Bredfords Vilkokss.

Partneru izvēle

"Savā praksē pēdējo desmit gadu laikā esmu novērojusi pakāpenisku pāreju no "romantiskas laulības" uz "draudzīgu laulību", kas nozīmē, ka cilvēki aizvien biežāk izvēlas laulātos, kuri sākumā ir vairāk līdzīgi labākajiem draugiem nekā kaislības partneriem," skaidro Īans Kerners, licencēts laulību un ģimenes terapeits.

Šī pāreja uz "draudzīgām laulībām" uzsver ilgtermiņa stabilitāti, kopīgas vērtības un emocionālu atbalstu, kas var veicināt vispārējo laimi.

Vai jāprecas, lai būtu laimīgāks?

Aptaujas autors Džonatans Rotvels atzīst, ka ir grūti noteikt, vai laulība ir laimes cēlonis vai arī laimīgāki cilvēki ir vairāk tendēti precēties.

Viens ir skaidrs: laulības institūcijai joprojām ir nozīmīga loma indivīdu laimes veidošanā. Neatkarīgi no tā, vai laulība rada laimi vai tikai piesaista tos, kuri jūtas laimīgi, "Gallup" aptaujas rezultāti uzsver, cik svarīgi ir izprast un kopt mūsu dzīves visciešākās attiecības.

Protams, ka tas nenozīmē, ka atrašanās nelaimīgā laulībā kopumā ļaus justies labāk. Nebūt nē! Eksperti uzskata, ka tie, kuriem ir nelaimīgas laulības, ir nelaimīgāki nekā tie, kuri ir vientuļi.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!