Neuzticība iznīcina attiecības, par to nav šaubu. Bet kā rīkoties, ja uzzini, ka partneris nav bijis uzticīgs iepriekšējās attiecībās? Bažas, ka arī tagad var atkārtoties pagātnes kļūdas, ir pamatotas, taču tas nebūt nenozīmē, ka attiecības ir nolemtas neveiksmei.

Ja jūsu otrā puse ir jums neuzticīga, ir pilnīgi saprotams, ka šīs nodevības rezultātā jūs cīnāties ar dažām ieilgušām uzticības problēmām. Bet ir iepazīšanās "pelēkā zona", kas ir nedaudz mazāk skaidra: ja jūsu partneris atzīst, ka ir krāpis savu bijušo, vai jūs joprojām varat viņam uzticēties? Citiem vārdiem sakot, vai ir taisnība vecajam teicienam "vienreiz krāpnieks, vienmēr krāpnieks" — vai arī jums vajadzētu skatīties tālāk par partnera pagātnes kļūdu?

Vispirms ir svarīgi atzīt, ka atklāti dalīties šādās detaļās par savu pagātni it nemaz nav viegli. Tas norāda, ka partneris tev uzticas, ir gatavs būt neaizsargāts un atzīt savas pagātnes kļūdas, par kurām, visticamāk, ir arīdzan pamatīgs kauns. Cilvēks skaidri norāda, ka spēj atzīt savus trūkumus, un šāds godīguma līmenis jau ir laba zīme.

Un tomēr fakts, ka cilvēks nav bijis patiess pret savu iepriekšējo partneri, raisa šaubas par to, ka šāds destruktīvs ieradums var atkārtoties arī jūsu kopīgajā nākotnē. Kā droši zināt, ka nekas tāds vairs neatkārtosies? Pirmkārt, pievērs uzmanību tam, kā partneris apspriež savas pagātnes kļūdas. Vai viņš uzņemas atbildību un izrāda nožēlu? Vai pie notikušā vienkārši vaino bijušo? Ja pareizā atbilde ir pirmā, tad risks "solim pa kreisi" jūsu attiecībās ir mazāks, jo tas norāda, ka cilvēks no savas pieredzes ir guvis mācību.

"Krāpa vienreiz, krāps vienmēr" ir pārāk vispārināts atzinums. Pats galvenais ir sev atgādināt, ka neuzticība vienreiz nenozīmē, ka cilvēks šādi rīkosies visu mūžu.

Neviens nepiedzimst par krāpnieku vai meli – pie šāda aizsardzības mehānisma cilvēki ierasti ķeras, lai tiktu galā ar neveiksmīgām attiecībām vai citiem izaicinājumiem tajās.

Jāpatur prātā, ka katras attiecības ir unikālas. Pat ja partneris ir dalījies ar dažām detaļām par savām iepriekšējām attiecībām, tu nekad nezināsi visu, kas tajās piedzīvots. Visi nezināmie faktori, iespējams, arī veicinājuši cilvēku spert neapdomīgu soli un būt neuzticīgam, taču jūsu attiecības var izrādīties pilnīgs pretstats iepriekšējām.

Tādēļ labāk ir koncentrēties uz tagadni un to, kā partneris pret tevi izturas pašlaik, nevis nemitīgi sev atgādināt to, kā viņš ir izturējies pret kādu citu pagātnē. Pavaicā sev, vai ir kādi iemesli, kādēļ viņam neticēt? Vai viņa uzvedībā manāms kas dīvains? Vai otra pusīte ir emocionāli atbalstoša un par tevi rūpējas? Atbildes uz šiem jautājumiem var palīdzēt saprast, cik stipras ir jūsu attiecības.

Tā vietā, lai izmantotu partnera atzīšanos kā pierādījumu viņa neuzticībai, šo informāciju izmanto, lai otru pusīti labāk izprastu un iepazītos ar aspektiem, kas pamudināja uz šādu uzvedību. Pēc tam sarunā varat arī vienoties par savām "robežlīnijām", kuras nedrīkst pārkāpt, kā arī izrunāt, kā jūs rīkotos situācijās, kas iepriekšējās attiecības noveda līdz izjukšanai. Un iemesli tam var būt ļoti dažādi – atšķirīgas seksuālās vēlmes, neatrisināti strīdi, ar darbu saistīts stress. Tieši tādēļ attiecībās ir svarīgi veidot emocionāli drošu vidi, kurā viens otram godīgi pastāsta par savām vajadzībām, vēlmēm, jūtām un bailēm. Un par šīm tēmām jārunā regulāri, lai nerastos situācijas, kad neapmierinātība un problēmas tiek paslaucītas zem paklājiņa.

Ja joprojām uz cilvēku sev blakus skaties ar nemitīgām aizdomām, ir dažādi veidi, kā attiecībās veicināt uzticību. Taču vispirms vērts padomāt, kādēļ tevī valda tāda neticība. Varbūt vainojama pieredze iepriekšējās attiecībās vai bērnībā notikušais? Galu galā, ja partneris nav devis ieganstu apšaubīt viņa rīcību, pret jūsu attiecībām vērts izturēties kā pret baltu, pilnīgi jaunu lapu. Novērtē to, ka viņš ir bijis atklāts un šo informāciju nav noklusējis.

Avoti:

Can You Trust A Partner Who Admits To Cheating On Their Ex?
Should I Be Worried If My Boyfriend Cheated on His Ex?

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!