Foto: Shutterstock

Gadās, ka jebkura sieviete feministe uzreiz tiek uztverta kā vīriešu drauds – cilvēki baidās, ka feminismā zudīs vīriešu spēks, ietekme un autoritāte; tas apgāzīs senās tradīcijas, reliģiskos uzskatus un iedibinātās dzimumu lomas. Kamdēļ šāda pārliecība radusies? Un kāpēc daži vīrieši tik tiešām jūtas apspiesti feminisma kustībā?

Izjustais diskomforts

Mūsdienās, kad lomas starp dzimumiem kļūst vienlīdzīgākas, var likties, ka modernais feminisms atkal pārvērties dzimumu šķelšanā, respektīvi, ka šoreiz sievietes vēlas apspiest vīriešus. Tradicionāli feminisms apzīmē ideju un stingrus uzskatus, ka abi dzimumi ir līdztiesīgi – ar vienādām tiesībām un iespējām, vēlme mācīties un izprast veidus, kā nevienlīdzība ietekmē gan sievietes, gan vīriešus. Arī vīrieši var būt feministi. Feminismam nevajadzētu noniecināt vai nivelēt, nevajadzētu teikt "sievietes ir labākas par vīriešiem" vai otrādi.

Kā raksta žurnāls "Forbes" ir svarīgi saprast, ka "vienāds" nenozīmē "vienlīdzīgs". "Vīriešiem un sievietēm nav jābūt vienādiem fiziskajā ziņā, lai viņiem būtu tiesības uz vienlīdzību”. 2022. gadā pēc "Word Economic Forum" datiem visvairāk vienlīdzīgās valstis ir Islande un Somija. Latvija ierindojās 26. vietā, Lietuva 11., bet Igaunija 52.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!