Foto: Shutterstock

2023. gadā tiesībsargs saņēma 58 iesniegumus par dažādiem diskriminācijas un tiesiskās vienlīdzības aspektiem, kas ir nedaudz mazāk kā iepriekšējā pārskata periodā, kurā tika saņemti 73 iesniegumi. Tāpat kā iepriekšējā pārskata periodā arī 2023. gadā vairāk bija iesniegumu par iespējamiem diskriminācijas pārkāpumiem dzimuma un invaliditātes dēļ.

Kādā pārbaudes lietā tiesībsargs vērtēja situāciju, kurā naktsklubs bieži piedāvā bezmaksas ieeju sievietēm, savukārt vīriešiem par ieeju ir jāmaksā. Vienlaikus vīriešiem tiek piedāvāta atlaide bezalkoholisko dzērienu iegādei. Normatīvais regulējums aizliedz atšķirīgu attieksmi dzimuma dēļ pieejā precēm un pakalpojumiem. Ir atsevišķi izņēmumi, kuros šādas situācijas ir pieļaujamas. Konkrētajā situācijā tiesībsargs neidentificēja tiesisku pamatojumu cenu atšķirībām naktsklubā, konstatējot diskriminācijas aizlieguma pārkāpumu dzimuma dēļ. Tiesībsargs ir īstenojis virkni izglītojošu aktivitāšu sabiedrības tiesībpratības veicināšanai par diskriminācijas aizliegumu, kā arī aktīvi strādājis pie Eiropas Savienības un Eiropas Padomes normatīvā regulējuma uzlabošanas, norādīts tiesībsarga 2023. gada ziņojumā.

Iedzīvotāji pērn turpināja sūdzēties arī par mobingu un bosingu. Līdzīgi kā iepriekšējā pārskata periodā vairāk sūdzību bija par iespējamu diskrimināciju nodarbinātībā un publiskā sektora darbībā. Ne visos gadījumos tiesībsargs konstatēja nevienlīdzīgu attieksmi vai diskrimināciju. Secināms, ka par diskrimināciju kļūdaini mēdz uzskatīt gaidītajam neatbilstošu vai nevēlamu izturēšanos vai tiesisko regulējumu, kam grūti piekrist un kas šķietami nepamatoti ierobežo.

Būtisks klupšanas akmens šo pamattiesību izpratnē slēpjas pretestībā pieņemt, ka atšķirīga attieksme pret personām vienādās un salīdzināmās situācijās var būt arī attaisnojama. Piemēram, pieļaujama izņēmuma situācija, kurā ir identificējams leģitīms mērķis un tā sasniegšanai izmantotie līdzekļi ir piemēroti un nepieciešami visai sabiedrībai. Tas pats attiecas uz tādas šķietami diskriminējošas situācijas attaisnošanu, kurā personas atrodas būtiski atšķirīgos apstākļos, bet pret tām izturas vienādi.

Dzimuma līdztiesības aspektā būtiski uzsvērt, ka Latvija jau ir pārņēmusi direktīvu par darba un privātās dzīves līdzsvaru vecākiem un aprūpētājiem, taču darba samaksas direktīva dalībvalstīm jāpārņem līdz 2026. gada jūnijam, norāda tiesībsargs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!