Jautājums: Labdien! Rakstu Jums, kaut gan jau iepriekš zinu, ka manas problēmas neatrisināsiet. Un tātad - precējusies esmu 15 gadus, daļu no tiem teorētiski, jo mans vīrs nu jau 2 gadus strādā un dzīvo Anglijā. Atgriezties Latvijā viņš pat nedomā, jo šo divu gadu laikā jau ir pakāpies pa karjeras kāpnēm.

Mums ir 2 bērni - 15 un 8 gadus veci, kuri dzīvo ar mani. Protams, saprotu, ka attiecības laulāto starpā nav tikai telefona sarunas (kā tas tagad ir manā dzīvē), bet tuvākajā laikā neko radikāli savā dzīvē izmainīt nevaru, jo papildus vēl mācos, kā arī man ir labs darbs Latvijā. Bet tagad par to, kāpēc rakstīju - manam vīram ir atkarība no virtuālajām attiecībām. Viņš regulāri iet "draugos", kā arī regulāri kontaktējas "Skype" un "Yahoo Messenger" ar dažādām (protams, par sevi jaunākām) sievietēm.

Esmu pilnīgi pārliecināta, ka tur ir arī virtuālais sekss, jo emocionālā tuvība mūsu starpā ir izzudusi. Kad vasarā ar bērniem ciemojāmies pie viņa, par mani praktiski nebija nekādas intereses, arī seksa nē. Vīrs gan visu laiku saka, ka mīlot mani, bet tā ir tikai teorētiska frāze... Varbūt varēsiet man palīdzēt dot virzienu, kādā domāt un rīkoties. Paldies! Ar cieņu, Jūsu regulārā lasītāja.

Atbild psiholoģe Benita Griškeviča (konsultācijas Brīvības ielā 37, pieteikšanās pa e-pastu benija@inbox.lv):

Labdien! Jūs visai skaidri saredzat notiekošā nozīmi, proti, dzīvojat šķirti, tuvība zudusi un tuvākajam laikam nav kopīgu nākotnes plānu. Par to Jūs rakstāt, un tiktāl Jūsu domas ir tikušas bez palīdzības no malas. Komentāra ietvaros varu dalīties ar savām pārdomām un varbūt kādu ideju, ko var pieņemt vai noraidīt, ne jau, lai kaut ko risinātu, bet lai rosinātu risinājuma meklējumus. Problēmu radīšana un risināšana ir katra paša ziņā, un ikviena problēma dzimst komplektā ar tās atrisinājumu.

Jums būtiska liekas vīra iesaistīšanās virtuālās attiecībās. Vai tas nozīmētu, ka Jūsuprāt viņa iespējamā atkarība var ietekmēt tālāko notikumu gaitu vai ir par cēloni pašreizējai situācijai?

Vīra izvēle par labu virtuālām attiecībām ir otršķirīga attiecībā pret tuvības trūkumu starp Jums abiem. Ja viņam nav plānu par kopdzīvi, tad diez vai viņš būtu motivēts atteikties no šādām attiecībām.

Var dzīvot pārī un ciest no dažādu veidu atkarības, tāpat var būt šķirti un tomēr uzturēt attiecību siltumu un domu par kopīgu nākotni.

Kad notiekošais rada sāpīgo zaudējuma izjūtu, ir vieglāk, ja varam atrast kādu vainīgo (piemēram, aizraušanās ar virtuālo seksu). "Vainīgā" atrašana kādu laiku attālina no saskaršanās ar savām jūtām.

Zināmā mērā arī Jūsu attiecības ar vīru ir virtuālas vai, pareizāk sakot, varētu būt tādas tai nozīmē, ka nav taču neiespējams virtuāls sekss starp vīru un sievu. Ja tas būtu pieņemams abām pusēm, varbūt Jūsu ienaidnieks pārvērstos sabiedrotajā. Vai tas palīdzētu atjaunot emocionālo tuvību, tas ir cits jautājums.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt teksta garumu un pareizrakstību, kā arī saglabāt vēstules autora anonimitāti. Šiem ieteikumiem ir tikai izglītojošs nolūks, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!