Jautājums: "Man ir 40, esmu šķīrusies, ar diviem bērniem. Esmu neprātīgi iemīlējusies vīrietī, kurš ir daudz jaunāks par mani (viņam – 29). Esam kopā jau sešus mēnešus. Mani uztrauc mūsu attiecību nākotne, jo manas draudzenes man nemitīgi norāda, ka šī gadu starpība attiecībās nav normāla un ka, man kļūstot vecākai, viņš meklēs sev jaunāku draudzeni."
Afrodīte, sengrieķu skaistuma, auglības un mīlestības dieviete, kuras skaistumam nespēja pretoties neviens vīriešu dzimuma pārstāvis, izvēlējās sev par mīļāko skaisto jaunekli, dievu Adonīsu.

Sābas ķēniņiene ticēja, ka jauneklīgu mīļāko sperma ir slepenais mūžīgās jaunības eliksīrs.

Šveiciešu psihoanalītiķis Jungs vecumdienās aprakstīja savu romānu ar kādu gados jaunu pacienti kā savu "lavas straumi", kas no jauna iekvēlinājusi viņa radošās spējas.

"Tu esi tik veca, cik tu jūties," šajos vārdos varētu būt sava daļa taisnības – tomēr mēs nevaram izteikties tik virspusēji, ja partneru vecuma starpība pārsniedz 10 gadus, tad šis jautājums būtu jāaplūko plašāk.

Problēmas

Šādās attiecībās partneri ir dažādās attīstības fāzēs. Tas nozīmē, ka atšķiras viņu vajadzības, dzīvesstila prasības, kā arī garīgais un fiziskais briedums.

  • Atšķiras fiziskās spējas un enerģijas līmeņi. Ja jums abiem patīk intelektuāli, radoši pasākumi un mājas darbi, tad šis jautājums ir mazsvarīgs.
  • Lai gan iedzimtība, dzīvesstils un sporta nodarbības iespaido novecošanas ātrumu, ķermenis tomēr paliek vecāks jebkurā gadījumā. Mūsu sabiedrībā fiziskie dotumi tiek stipri pārvērtēti, tāpēc mūsu pašapziņa var kļūt ļoti ievainojama, kad zaudējam savu jaunības dienu izskatu.
  • Dažādām pārmērībām pilna dzīve var likt raizēties par pāragras novecošanas pazīmēm, kas savukārt negatīvi ietekmē seksuālo pašapziņu. Gados jauns mīļākais var nezināt, kā izturēties šai situācijā.
  • Pašnovērtējuma problēmas un nedrošības izjūta bieži parādās attiecībās, kur partneriem ir liela gadu starpība. Jaunākais partneris var justies nepiemērots savu ienākumu, statusa, pieredzes un zināšanu atšķirību dēļ, savukārt gados vecākā partnere var just greizsirdību partnera vitalitātes, dzīvesprieka un jauneklīgā izskata dēļ.
  • Atšķirības dzīvesstilā un atpūtas vajadzībās var kļūt par šķērsli attiecībās. Jaunākajam partnerim, visticamāk, daudz vairāk patiks ilgstoši ceļojumi, nevis ilgstoši saviesīgi pasākumi.
  • Parādīsies atšķirības naudas un laika tēriņos.
  • Draugi, ģimene un bērni bieži vien kļūst par nopietnu šķērsli attiecībām. Partnerim ir jāprot socializēties ar cilvēkiem citā vecuma grupā, kas var izraisīt nopietnas domstarpības un kļūt par strīda cēloni. Vecākajiem partneriem bieži vien ir bērni, savukārt jaunākajiem var gribēties pašiem savus bērnus.
  • ...Un priekšrocības

    Gados vecākajai partnerei atkal rodas iespēja izbaudīt visu, kas ir moderns, stilīgs un aktuāls; kāpt kalnos, izpētīt naktsklubu dzīvi, dejot līdz rītausmai, vizināties ar motorolleru, izklaidēties, enerģiski vēlreiz izbaudīt to, kas varbūt jau piemirsies; justies radošai, seksīgai un pārgalvīgai.

    Jaunākais partneris var izbaudīt to, ka viņu augstu novērtē par to vien, ka viņš ir jautrs; viņam ir jauni izaicinājumi un atziņas; viņš var izbaudīt seksa priekus, vienlaikus apgūstot nenovērtējamo mākslu, kā sniegt un gūt baudu seksā; kā arī darīt un atļauties to, ko agrāk varbūt nevarēja atļauties.

    Kāds 22 gadus vecs puisis atzīst: "Vecākas sievietes seksā parasti ir drošākas un ar viņām var gūt vairāk prieka." Cits puisis, kuram ir 28 gadi, saka: "Man grūti atrast sava vecuma sievietes, kuras manās acīs būtu apbrīnas vērtas."

    Savukārt kāda jauna sieviete atzīst, ka kopā ar vecāku vīrieti viņai sanāk labāk pavadīt laiku, darot kopā interesantas un aizraujošas lietas.

    Plašāka izpratne par jautājumu

    Vīrieši divdesmitgadnieki ir aktīvi, augstprātīgi, pievērš uzmanību visam, kas saistīts ar ķermeni, un savā ziņā tic nemirstībai. Divdesmitgadnieki, gan vīrieši, gan sievietes, attiecībās ieņem vadošo lomu ar savu egoismu, izzinot apkārtējo pasauli un eksperimentējot ar dažādām alternatīvām. Viņu priekšstats par mīlestību bieži vien ir saistīts ar īpašnieciskām tieksmēm, apmātību un ideālismu.

    Pienākot 30 gadu slieksnim, dzīvesbiedra izvēle un ģimenes dzīves veidošana kļūst par galveno dzinuli partnerattiecībās. Parādās tieksme pēc lielākas pašnoteikšanās. Vairums jautājumu šajā laika periodā skar to, kā saskaņot bērnu audzināšanas, mājas dzīves, laulības un karjeras vajadzības.

    33 gadus vecs vīrietis, kuram ir bijušas attiecības ar vairākām par viņu vecākām sievietēm, norāda, ka viņu stimulējuši vecāko sieviešu liktie izaicinājumi, kad viņš pats bija jaunāks, bet tagad, kad viņš ir trīsdesmitgadnieks, viņam vecākas sievietes šķiet pārāk "ieciklējušās uz sevi un savām problēmām", un viņam pašam šķiet, ka viņš ir dinamiskāks.

    Daudzas sievietes trīsdesmitgadnieces mēdz šķirties no saviem vecākajiem, "garlaicīgajiem" vīriem, kad šo sieviešu pašapziņa sasniedz briedumu un vajadzība pēc ārējas drošības samazinās.

    Pusmūža vecums ir periods starp 40 un 60 gadiem. Tas var kļūt par krīzes periodu attiecībās, jo tas ir laiks, kad plaisa starp cerībām attiecību agrīnajā posmā un pašreizējiem sasniegumiem kļūst acīmredzama.

    Šajā periodā tu vari sajusties kā "nastu nesējs dzīvnieks" vai arī kā izglītota, ar sevi saskaņā nonākusi un iejūtīga personība. Attiecības ar lielu vecumu starpību partneriem var kļūt par viltus patvērumu apstākļos, kad patriarhālā sabiedrība uzskata neprecētu 40 gadus vecu sievieti par "vecmeitu", kura ķeras pie salmiņa, nodibinot attiecības ar jaunāku puisi.

    Pusmūža vecuma vīrieši, it īpaši, ja viņi ir sasnieguši zināmu statusu sabiedrībā, joprojām tiek uzskatīti par iekārojamiem kandidātiem. Šī būtiskā atšķirība, lai gan ir netaisna, tomēr var iespaidot pāra uzskatus par savām attiecībām. Var gadīties, ka liela vecuma starpība attiecībās, vienam no partneriem esot šajā vecuma posmā, var panākt to, ka attiecības paliek tikai kā "romāns", ja šis atšķirību jautājums netiek smalkjūtīgi iztirzāts.

    Padoms:

    Ja tu esi sasniegusi pusmūža vecuma posmu, kritiski novērtē savu uzvedību. Ja tu nespēj samierināties ar novecošanas procesiem visos līmeņos, tas būs uzskatāmi redzams tavā uzvedībā un ārienē. Bez tam, vecāks vīrietis var pieķerties varoņa lomai, dzenoties pēc ietekmes, slavas, seksa un sasniegumiem, savukārt gados vecāka sieviete var krist depresijā, ja uztver sevi kā iztukšotu pēc tam, kad viss atdots mātes un sievas lomai.

    Novecošana prasa spēju pārvērst jaunības brīnumu par vecuma "dievišķību". Ja viņi to prot, jaunais varonis var pārvērsties par karali, bet princese – par karalieni. Novecošana prasa spēju atteikties no jauneklīgā ideālisma, taču tas nenozīmē ieslīgšanu sastingumā.

    Runa ir par iekšēju izaugsmi un pārmaiņām, par gudrību un universālu izpratni; par ieskatīšanos savas personības dzīlēs, tās gaismā un ēnās, un saskarsmi ar pirmatnējo dzīvesprieku; par humoru un iejūtību, pašapziņu un radošo garu.

    Tas ir laiks patiesām rūpēm, kad jākļūst par padomdevēju, jāsniedz atbalsts un jāsaņem tas atpakaļ. Pusmūžs paver iespējas veselīgai dzimumu lomu maiņai un harmoniskai saskaņai. Kā sieviete tu vari apzināties savas spējas, kļūstot uzstājīgāka un neatkarīgāka. Vīrieši šai vecumā atsakās no sava lielā "ego", atklājot sevī spēcīgu vajadzību paust savas izjūtas un tieksmi paļauties uz kādu.

    Jaunākam cilvēkam vēl priekšā ir cīņas, lai izprastu vai veicinātu šos procesus. Vecākam cilvēkam jau ir visas iespējas, lai sniegtu jaunu pavērsienu savai dzīvei un atklātu noslēpumu, kā pārvērst svinu zeltā.

    Ar šīm zināšanām pusmūža cilvēki satur pasauli kopā, savukārt jaunie cilvēki to veido. Ja jūsu attiecībās tiek veicināta abpusēja izaugsme, tad vecuma starpībai nav nozīmes. Emocionālā brieduma saskaņa ir jebkuru attiecību mugurkauls.

    Var gadīties, ka vīrietis 40 gadu vecumā vēl jūtas emocionāli nenobriedis, tāpēc attiecības ar daudz jaunāku sievieti viņam varētu būt piemērotākas. Savukārt, ja vīrietim divdesmit gadu vecumā ir izveidojusies stabila un nobriedusi emocionālā dzīve, tad viņš itin labi var izprast un piepildīt vecākas sievietes emocionālās vajadzības.

    Labākais, ko var ieteikt, ir iejūtīga saskarsme ar partneri, smiekli un rotaļīgs noskaņojums, kā arī jāpatur prātā, ka jānostiprina sevī stingra pašapziņa un pašai jāzina, kas tev īsti sniedz mieru un gandarījumu.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!