Jautājums: Man ir jautājums, kas saistīts ar onanēšanu. Pieķēru savu vīru pie tā, ka viņš to ir darījis... Varētu teikt, ka uzskrēju virsū tajā pašā brīdī. Mani tas mulsina, jo īsti nezinu, kā man reaģēt, vai kaut ko teikt? Mums par to ir jārunā? Varbūt tas ir tas mazākais...

Kāpēc rakstu, jo izlasīju vienā rakstā, ja ilgi onanējot, vīrietim ir problēmas vēlāk dzimumdzīvē. Tieši tādas mums ir! Varbūt vērsties pie kāda speciālista pēc palīdzības? Un tas būtu? Dodiet, lūdzu, man kādu padomu, kā rīkoties šajās situācijās! Jau iepriekš pateicos!

Atbild psihoterapeite Benita Griškeviča (konsultācijas Brīvības ielā 37, pieteikšanās pa e-pastu benita@psihodinamika.lv):

Jūs dalāties savā satraukumā par vīra pašapmierināšanos. Arī nepieciešamība vai iespēja doties pie speciālista, lai lūgtu palīdzību intīmās dzīves uzlabošanai, var radīt zināmu trauksmi.

Jūs jau esat reaģējusi uz vīra onanēšanu kaut kādā veidā, un Jūsu reakcijā ietilpst arī tas, ko paužat vēstulē - mulsums un piesardzība, bet varbūt arī nedrošība pieskarties jautājumiem par seksu.

Šķiet, ka no Jūsu vīra puses piesardzība ir mazāka, jo viņš pašapmierinās vietā un laikā, kurā var tikt pieķerts. Varbūt šādi viņš komunicē ar Jums jautājumā, kas pašai šķiet mulsinošs. Kādu vēstījumu viņš šādi Jums dod, kā Jums šķiet? Varbūt Jūsu mulsumu izraisa tieši tas, ka viņš pārāk sevi nekontrolē attiecībā uz vietas un laika izvēli. Tas var liecināt par onanēšanu kā uzmācību.

Masturbēšanu uzskata par seksuālās uzvedības normu tādā nozīmē, ka 90 % zēnu un 50 % meiteņu sāk ar to nodarboties pusaudžu vecumā, un 18-24 gadu vecumā (90. g. nogales pētījums ASV) masturbē 60 % vīriešu, no tiem 1/3 - vismaz reizi nedēļā. 25-59 gadu vecumā vismaz vienu reizi nedēļā masturbē puse vīriešu.

Taču statistika, lai arī rāda vispārējo ainu, nav kritērijs tam, vai raizēties par vīra masturbēšanu. Noteicošais problēmai, lai to sāktu risināt, Jūsu gadījumā - sarunāties, ir tas, cik daudz diskomforta tā izraisa kādam no jums. Ja masturbēšana ir nepārvarama vajadzība, lai mazinātu spriedzi, un tā atkārtojas vairākas reizes dienā un ir ilgstoša parādība, tas ir iemesls meklēt palīdzību. Kā pārlieku bieža masturbēšana, tā seksuālā disfunkcija var liecināt par emocionālām problēmām. Tādā gadījumā Jūsu iejūtība un atbalsts vīram būs vajadzīgs, lai vērstu viņa uzmanību uz savu veselību un meklētu palīdzību.

Psihoseksuālo traucējumu ārstēšana notiek pāru vai individuālajā psihoterapijā. Jo labāk, ja psihoterapeits ir ārsts ar specializāciju seksoloģijā.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt teksta garumu un pareizrakstību, kā arī saglabāt vēstules autora anonimitāti. Šiem ieteikumiem ir tikai izglītojošs nolūks, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!