Foto: PantherMedia/Scanpix
Pagājušā gadsimta romantiskajās filmās un romānos kā veiksmīgs pirmā randiņa noslēgums tika attēlots pirmais skūpsts. Lielo ātrumu un precīzo tehnoloģiju laikmets ienesis izmaiņas arī personisko attiecību un seksa jomā. Cilvēkiem nav laika meklēt partneri, izejot cauri agrāk pierastajiem etapiem – iepazīšanās, aplidošana, randiņi, pirmais skūpsts un tad tikai sekss, vai varbūt pat – sekss tikai pēc kāzām. Mūsdienās sekss pirmajā randiņā nav nekas neiedomājams, tomēr bieži vien sievietes šaubās – piekrist seksam pirmajā randiņā vai labāk tomēr nē. Mūs konsultē ārsts-psihoterapeits Aleksandrs Moškins.

Vai vispār iespējams universāls padoms, ieteikums, vai to drīkst pirmajā satikšanās reizē? Varbūt viss ir atkarīgs no konkrētās situācijas, vispirms jau no tā, vai tā tiešām ir pirmā sapazīšanās un reizē - pirmais randiņš (deju zālē, klubā utt.) vai arī pirms tam jau ir bijusi ilga sarakste, sarunas skaipā vai pa telefonu un cilvēks ir vairāk vai mazāk pazīstams? Sievietēm patīk visu izprast, izanalizēt, salikt pa plauktiņiem un pielikt klāt lietošanas pamācību katram gadījumam un variantam, lai nepiemirstos.

Ārsts-psihoterapeits Aleksandrs Moškins bilst, ka nebūs oriģināls un sacīs - katrai ir jāizvēlas pašai, un atbilde acīmredzot būs gan "jā", gan "nē", atkarībā no tā, kādi ir sievietes mērķi. Viņš piedāvā izskatīt trīs no tiem.

1. Bauda un fizioloģiska vajadzība, jeb sekss seksa dēļ.

2. Vēlēšanās iegūt pastāvīgu partneri.

3. Vēlēšanās pierādīt sev un citiem, ka esi moderna.

Pirmajā gadījumā var teikt, ka šeit svarīgākais ir vēlme. Ja esi satikusi jauku, seksuāli pievilcīgu vīrieti, un jūties droši, tad nav īpašas nozīmes, kura pēc skaita satikšanās tā ir. Sieviete nav seksuālo attiecību "upuris", bet pilnvērtīga dalībniece un tev ir jāvadās tikai pēc savām vēlmēm un izjūtām, nevis iedomātiem drīkst/nedrīkst vai pieklājīgi/nepieklājīgi. Arī tev ir tiesības gribēt vienkārši seksu un tu piedāvājumā šovakar pamīlēties nedzirdi "es tevi mīlu, taisam bērnus un esam kopā uz mūžu". Vienīgais universālais padoms - neaizmirsti par droša seksa līdzekļiem.

Visvairāk šaubu ir tad, ja par satikto vīrieti sieviete domā kā par iespējamo dzīvesbiedru. Šeit rodas gan cerības, gan aizliegumi. Pieņemsim, ka ir cerība: es varu šo vīrieti piesaistīt un noturēt. Šis mērķis varbūt tik spēcīgs, ka otrajam mērķim jau neatliek nekādas "vietas" - baudīt seksu šādā situācijā ir jau grūti, toties ir īstais moments izmantot seksu kā ieroci vīrieša iekarošanai. Uzreiz galvā uzrodas vispazīstamākais vecmāmiņu norādījums - pirmajā satikšanās reizē "nedod" nekādā gadījumā!

Īstenībā šādai rekomendācijai ir dabisks pamats. Pat dzīvnieki pirms iesaistīšanās apaugļošanās procesā iepazīst viens otru un izvēlas labāko partneri. Arī vīrietis ir gatavs tam ātri, bet sievietei vajag vairāk laika, lai akceptētu - es gribu. Bioloģiskā ziņā vīrietim ir tieksme atrast un dabūt seksā pēc iespējas vairāk sieviešu, bet sievietei ir svarīgi dabūt labāko ne tikai fiziskā spēka un gudrības, bet arī uzticības ziņā - izvērtējot, cik izraudzītais objekts būs spējīgs rūpēties par pēcnācējiem un par pašu sievieti.

Un vēl, ja vīrieši atbildētu godīgi, tad bieži mēs dzirdētu viedokli, ka sieviete, kura ļoti ātri kļūst seksuāli pieejama, varbūt ir pievilcīga seksā, bet diez vai var paļauties, ka viņa būs uzticīga, un ka ar viņu varēs nodibināt attiecības. Tad iznāk - ja vēlas attiecības, tad atbilde būtu "nē".

Tomēr ir varianti. Var taču būt, ka jaunkundze ir galu galā atradusi savu sapņu vīrieti, kuru meklējusi un gaidījusi visu mūžu, un apstākļi ir tik romantiski, ka atteikt sev un princim būtu pilnīgi stulbi. Vai sekss pirmā vakarā sabojās visu? Varbūt arī ne. Atšķirībā no dzīvniekiem, cilvēkam ir ļoti svarīgas arī psihiskās parādības - jūtas un domas. Vīriešiem ne mazāk, kā sievietēm ir vajadzīgas stabilas attiecības un piesaiste.

Cik tālu var paļauties uz tādu vīriešu liekulīgu pieeju - gribu seksuālu, pašpārliecinātu sievieti un ātri, bet negribu ar viņu ielaisties ilgi, jo viņa tik ātri piekrita? Cik ilgi var it kā ticēt tam, ka sekss ir kaut kas slikts, netīrs un lieks normālām sievietēm? Kas vada vīrieti, kurš pēc ātra seksa uzreiz lido pie citas? Paradokss ir tāds, ka nereti tāds vīrietis, kuram pazūd interese par sievieti pēc pirmās seksa reizes, un kuram ir Donžuāna slava, īstenībā baidās no sievietēm, bēg no tām, un vienkārši nevar izturēt ilgsošās attiecības ar interesantu, spilgtu sievieti. Un ja nevarēsi dabūt sev tādu, vai būs žēl? Attiecībām gatavam un nobriedušam vīrietim ir interesanti padziļināt un attīstīt attiecības ar sievieti, kura tam patīk, ar kuru ir labs sekss, tad gribas baudīt to vēl un vēl. Šeit "pareizā" atbilde ir katrai sava.

Varbūt tas ir moderni?

Mūsdienu sabiedrība Latvijā ir pārāk seksualizēta, vismaz reklāmas, filmu un pusaudžu subkultūras ziņā. Var rasties doma, ka būt modernai - tas nozīme atdoties visur, visiem un uzreiz. Nē, tā nav nemaz. Šķiet, ka gluži otrādi. Tātad, atbilde visticamāk būtu "nē". Drīzāk būt modernai - tas nozīmē būt drošai un atbildīgai par sevi.

Ja runa ir par "ātro seksu", tad varētu vismaz pajautāt sev: vai es to patiešam gribu, un patiešām gribu ar viņu? Vajadzētu arī būt gatavai pieņemt to, ko saņemsi - riebumu vai prieku. Gadījumā, ja pašai ir daudz šaubu, pretrunīgu jūtu vai domu par savu seksualitāti, labāk būtu pēc iespējas ātrāk iepazīt un sadraudzēties ar to, tad ir vairāk izredžu vēl ilgi baudīt dzīvi, arī seksuālo dzīvi. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!