Foto: DELFI
Skaistajā un saulainajā ceturtdienā, 30. augustā gaisa balonā debesīs pacēlās Andris Bērziņš (saukts – Prezidents) un viņa Pirmā lēdija (vārdā Kitija). Tikai vienu dienu pirms abu valmieriešu kāzām pāris saņēma skaistu dāvanu – iespēju pacelties gaisa balonā un pārlidot lauku mājām, kur jau nākamajā dienā paredzētas viņu kāzu svinības.

Šampanietis un bērzu slotiņa

Uz zemes divi krāšņi gaisa baloni strauji kļūst apaļāki un apaļāki un jau drīz ir gatavi celties gaisā. Pa zemi šurpu turpu skraida jaunā pāra draugi un atbalstītāji, filmētājs un bildētāji cenšas ko var, un augusta saule apspīd jaunā pāra priecīgās sejas. Vēl pirms 10 mēnešiem jaunieši neko nezināja viens par otra eksistenci. Taču nu tūlīt svinēs kāzas. Dienu pirms 31.augusta svinīgās ceremonijas abi grasās godam izmantot dāvanu - viņu iepazīšanās stāsts atzīts par labāko šādu stāstu konkursā un lidojums balonā ticis tieši viņiem*.

Gaisa balona pilote Inga Igaune ieceļ balonā grozu ar svētku šampanieti. Par godu svarīgajiem viesiem pilotei rokās balti ādas cimdi. "Aši kāpjam grozā," skan komanda, un balons ceļas debesīs.


Vējš ir neliels, balons ceļas viegli, un zem kājām paliek pāra dzimtās puses plašumi. No augšas redzams, ka zāliens ap svinību māju nopļauts perfekti, blakus pļavā kā baltas krelles rindā kārtojas savāktā siena rituļi. Vienā pusē saule taisās uz rietēšanu, bet otrā pusē jau apaļš mēness pilnā godībā. Un starp rietošo sauli un pilnmēnesi grozā lidinās jaunais pāris - ceļā uz savu skaisto rītdienu. Pēc veiksmīgas mežu, purva un pļavu šķērsošanas seko mīksta nosēšanās. "Jaunajam pārim lūdzu saplūkt pirtij slotiņu no mīkstiem, jauniem bērziņiem. Lidoju pa bērzu galiņiem, un jaunieši plūca bērzu zariņus. Kad zariņi saujā, tad mierīgi nolaidāmies rudzu laukā," stāsta pilote Inga.

Kā ar dēli pa galvu         

"Nemaz nebija bail! Tieši otrādi! Dienu pirms kāzām ir neliels stress, vecākiem - pat ļoti liels stress, bet te augšā bija tik mierīgi un skaisti!" vienā balsī stāsta bez piecām minūtēm vīrs un sieva.

"Man daudz meiteņu ir bijis, bet, kad satiku Kitiju - tas bija kā ar dēli pa galvu! Viss bija skaidrs. Nekādu šaubu!" smejas Andris. Ārēji gan neliecina, ka mehāniķis Andris būtu tā spēcīgi dabūjis ar dēli. Viņš turpina smieties - "Kitija jau nedēļu manu pasi ir noslēpusi, lai es nepārdomātu"! Tieši Kitija bija tā, kas, Andra mammas mudināta, nolēma uzrakstīt abu iepazīšanās stāstu un piedalīties konkursā. Kitija ir Radio Valmiera dīdžejmeitene un ētera balss - "Augšā dzērām šampanieti un runājām par dzīvi. Par rītdienas kāzām uztraukuma nav. Nezinu, varbūt rīt radīsies. Bet vispār - jā, esam pazīstami tikai 10 mēnešus, bet nolēmām nevilkt garumā. Gribam būt jauni vecāki!" stāsta Kitija. Viņai dēlis pa galvu nav bijis nepieciešams. No sākuma esot izturējusies nedaudz piesardzīgi, bet tad sapratusi - Prezidents ir īstais! Ir!

Gaisa balona pilote Inga ne pirmo reizi ceļ debesīs jaunlaulātos, taču katra šāda reize ir īpaša - "jauniešu mīlestība lija pāri groza malām un dzirkstīja vairāk nekā šampanietis, ko tie abi turēja rokās. Man īpaši aizķērās puiša teiktais, ka - katram puisim, atvedot topošo līgavu uz mājām, ir svarīga vecāku svētība. Andra acis spīdēja laimē, stāstot par to, ka Kitiju abi vecāki pieņēmuši kā savējo uzreiz, un tētis Ziemassvētku rītā esot pavadījis šos un devis svētību draudzībai, kura pēc 10 mēnešiem nu ir jau pārvērtusies jaunā ģimenē."

Pēc lidojuma katrs saņēma tradicionālo "Pirmā lidojuma sertifikātu" - abi tika iesvētīti ar uguni, zemi un ūdeni. Kā visā pasaulē pierasts, pēc sava pirmā gaisa balona lidojuma topošais Bērziņu pāris saņēma vēl kādu jaunu titulu. Tā kā abi nolaidās pie "Sprunguļu mājām", tad svinīgi saņēma grāfa un grāfienes Srunguļu titulu, un viņiem tagad pieder visas tās zemes, kurām viņi pārlidoja. Tiesa, īpašumtiesības stājas spēkā tikai tad, kad jaunie īpašnieki atrodas vismaz centimetru virs zemes. Lai izdodas!

Šeit Andra un Kitijas izveidotais kāzu video ielūgums, kas internetā izpelnījies zināmu ievērību.

* Iepazīšanās stāstu konkursu rīkoja Pirmais Baltijas Kanāls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!