Foto: PantherMedia/Scanpix
Attiecību izbeigšana ar cilvēku, kurš tev ir dārgs, vienmēr ir sāpīga. Vienalga, kurš pasaka liktenīgos vārdus, tas ir smags trieciens. Jūs bijāt divi, un nu tu esi viena. Kā aizmirst viņu un atvadīties no šķiršanās skumjām? Pretēji Holivudas filmu sižetiem, lielākā daļa pāru vairs neatrod ceļu atpakaļ viens pie otra, sirdi plosošai mūzikai fonā skanot. Parasti šķiršanās nozīmē, ka viss ir beidzies. Kā vieglāk pārvarēt šo posmu?

Ja paklausīsi sieviešu žurnālos atrodamajiem standartpadomiem, tad aprīsi veselu spaini mazkaloriju jogurta un izraudāsies, iepriekš, protams, noņemot kosmētiku. Bet jau nākamajā nedēļas nogalē pēc šķiršanās tev jābūt gatavai ietērpties savā satriecošākajā Versace kleitā un doties uz stilīgāko klubiņu jaunas laimes meklējumos. Bet dzīvē tā, protams, nenotiek.

Meiteņu pasaulē izraudāšanās nozīmē ar notecējušu skropstu tušu notrieptu seju. Tas nozīmē apēst spaiņiem saldējuma un izdzert ļoti daudz vīna. Tas nozīmē nebeidzamas sarunas ar draudzenēm par vienu un to pašu tēmu, vai kikboksu niknuma izgāšanai.

Lai aizmirstu izjukušās attiecības, dažkārt ir vajadzīgas dienas, nedēļas, mēneši vai pat gadi. Laika standartrobeža šeit nepastāv, taču pastāv emocionālās atveseļošanās standartposmi. Tikai tu pati vari sajust, kad esi gatava atkal mesties dzīvē. Pats galvenais ir nepārnest iepriekšējo attiecību problēmas uz nākamajām.

Pirmais posms - asaras, našķi un vīns

Foto: Shutterstock

No bēdām tu mirsti vai nost. Visspēcīgākais patlaban ir baiļu faktors. Tu sāc aptvert realitāti, bet tev gribas noliegt, ka attiecības patiešām ir izjukušas. Atļauj sev sajust ikvienu sāpīgo emociju, taču nedari neko radikālu. Nekādas pārsteidzīgas e-vēstules, nekādi izmisīgi nakts telefona zvani.

Atļauj sev atslābināties. Tu esi pārdzīvojusi emocionālu traumu, saraujot attiecības ar mīļoto. Paliec savā pidžamā, atslēdz telefonu un ļaujies video vai televīzijas filmu maratonam.

Raudi, kamēr tev aiztūkst acis un tu sāc sajust šķidruma zudumu organismā. Sapērcies savus iemīļotākos našķus un pudeli vīna. Sarīko sev psihiskās veselības dienu. Ja tev jāatprasās no darba, piezvani un pasaki, ka esi saslimusi.

Uzraksti vēstuli savam bijušajam mīļotajam. Raksti tajā par visu, cik ļoti viņš tev pietrūkst, vai cik ļoti tu viņu ienīsti. Paskaidro, cik briesmīgi tu jūties. Ieliec vēstuli aploksnē un iebāz atvilktnes dziļākajā stūrī. Vari arī sacerēt bezgaumīgus mīlas pantiņus un pēc tam tos sadedzināt. Pelniem izvējojot pa logu, tu sāksi justies labāk.

Izdzīvošanas padomi šajā posmā:
Nopērc lielu spilvenu, lai tev būtu ko apkampt.
Izdzēs mīļotā cilvēka numuru no ātrās pieejas telefonu saraksta.
Izved pastaigāties draudzenes suni.
Sastādi tuvāko draudzeņu telefonu sarakstu un zvani viņām, nevis bijušajam draugam. Īpaši svarīgi tas ir gadījumos, kad tev uznāk zvanīšanas mānija pēc dažiem izdzertajiem kokteiļiem.
Iegādājies ļoti dārgus papīra kabatlakatiņus.

Otrais posms - laiks frizierim un nepaveiktiem darbiem

Piecelies no gultas un sāc dzīvot. Just sarūgtinājumu ir normāli, pat ja attiecību pārtraukšana bijis tavs lēmums. Iegrožo savu niknumu un izmanto to, lai atgūtu formu. Iesper pa kādu teorētisku dibenu.

Uzņemies risku. Izdari ko tādu, ko tu nekad nebūtu darījusi kopā ar savu bijušo draugu – pavizinies ar motodeltaplanieri, dodies pārgājienā vai aizej uz muzeju. Pārveido sevi. Aizej pie friziera, izmaini savu ārējo izskatu.

Klausies mūziku, kas tevi uzmundrina. Stāsti par citām sievietēm, kuras mīlējušas, zaudējušas un atkal mīlējušas, palīdzēs tev sadziedēt šķiršanās rētas.

Izdzīvošanas padomi šajā posmā:
Katru reizi, kad tev ienāk prātā bijušais draugs, izdari pietupienus.
Iesaisties brīvprātīgā labdarības darbā no vardarbības cietušu sieviešu vai bērnu centrā.
Apmeklē kādu sporta spēli.
Uzdejo vienatnē savā istabā.
Izņem bijušā drauga fotogrāfijas no ierāmējuma un noglabā fotogrāfijas kastē.

Trešais posms - depresija un nožēla


Foto: PantherMedia/Scanpix

Pienāks brīdis, kad tu atklāsi, ka tavs bijušais draugs turpina dzīvot savu dzīvi. Iespējams, ka tu neesi par viņu domājusi jau vairākas nedēļas, taču tik un tā ir sāpīgi uzzināt, ka viņš nemaz nedomā par jūsu attiecību atjaunošanu.

Nekrīti depresijā, lai gan šādā situācijā ir dabiski just nedrošību un nožēlot šķiršanos. Iespējams, ka tev atkal sagribēsies pinkšķēt, bet labāk atceries iemeslus, kāpēc jūsu attiecības neizdevās.

Atrodi vēstuli, kuru uzrakstīji bijušajam draugam un noslēpi galda atvilktnē, un izlasi to. Nesēro par savu vientulību, bet labāk priecājies par to, cik tālu tu esi tikusi.

Izdzīvošanas padomi šajā posmā:
Sagādā sev kādu prieciņu - aizej iepirkties vai paēd restorānā.
Nopērc vibratoru.
Izlasi kādu Dalailamas grāmatu.
Sarīko "meiteņu vakaru" ar savām labākajām draudzenēm.
Piesakies kādos kursos.

Ceturtais posms - laiks flirtam!

Foto: PantherMedia/Scanpix

Pēc kāda laika kļūst viegli visā saskatīt bijušā drauga vainu. Pēkšņi viņš ir kļuvis par visa ļaunuma sakni un, tavuprāt, ir vainīgs pie tā, ka attiecības ir izjukušas. Tā var būt laba viela dienasgrāmatai, taču pārāk neaizraujies.

Sastādi sarakstu, kurā uzskaiti visu, ko tu nekad nedarīsi kopā ar savu bijušo draugu. Tagad tu esi viena. Ir laiks flirtam. Apmeklē vietas, kur apgrozās puiši un meitenes un piemiedz kādam ar aci.

Izdzīvošanas padomi šajā posmā:
Nopērc jaunus palagus.
Noskūpsti kādu citu.
Parūpējies par to, lai tu vienmēr būtu aizņemta sabiedriskos pasākumos.
Izstaipies gultā.
Sarunā randiņu ar kādu jaunu paziņu.

Piektais posms - piederi sev

Foto: stock.xchng

Kādu dienu tas notiks - kā zibens šautra tevi apžilbinās apziņa, ka esi neatkarīga sieviete. Tu esi izdzīvojusi un pārdzīvojusi šķiršanos no bijušā drauga. Vientulību aizstājusi uzmundrinošā apziņa, ka tu piederi pati sev. Tu esi tikusi vaļā no pagātnes un atbrīvojusies no emocionālās bagāžas. Tu pat spēj pasmieties par nedienām, ko piedzīvoji ar savu bijušo draugu.

Lai gan tikt pāri sabrukušām attiecībām ir grūti, šī zaudējuma pārvarēšana var kļūt par pašatklāsmi, kas izmainīs tavu dzīvi. Nebaidies no izšķirošā lēciena.

Dažādas lietas, ar kurām piepildīt savu laiku:

Kosmetologa, manikīra un pedikīra procedūras.
Iepirkšanās apavu veikalā.
Sabiedrisku pasākumu apmeklēšana.
Bijušā drauga fotogrāfiju izķēmošana.
Vēstuļu rakstīšana bijušajam draugam (pēc tam tās obligāti jāsadedzina).
Lubu romānu lasīšana.
Kursu apmeklēšana.
Iesaistīšanās labdarības darbos.
Friziera apmeklēšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!