Foto: Shutterstock
Izdevums "Woman's Day" nācis klajā ar pārsteidzošiem faktiem par laulību, kas gūti no pērnā gada veikto pētījumu rezultātiem, analizējot precētu pāru savstarpējās attiecības, kā arī izpētot populārākos mītus par laulībām. Turpinājumā astoņi neparasti novērojumi par kāzām un laulāto kopdzīvi.

Šķiršanās priekšvēstneši novērojami jau pirms kāzām 

Pirmskāzu drudzis ir samērā izplatīta parādība, kura laikā gan topošā sieva, gan vīrs var izjust neizprotamu nervu stresu un pat fizisku vājumu. Kā izrādās, to pāru starpā, no kuriem vismaz viens cilvēks ir izjutis šo nemieru, pastāv par divpadsmit procentiem augstāks šķiršanās īpatsvars nekā tiem pāriem, kuri pirms laulību ceremonijas jutušies mierīgi.

Iespējamās šķiršanās īpatsvars ir vēl lielāks, ja pirmskāzu drudzi jutusi tieši sieviete, tam attiecīgi paaugstinoties līdz deviņpadsmit procentiem, kā rezultātā šķiršanās mēdz notikt jau pirmajos četros kopdzīves gados.

Sievietēm laulība liek dzert vairāk, savukārt vīriešiem - mazāk

Kamēr sievietes, kuru laulības ir šķirtas, mēneša laikā izdzer aptuveni sešas alkohola vienības, precētas sievietes grādīgos dzērienus patērē aptuveni pusotru reizi vairāk, izdzerot deviņas vienības.

Savukārt laulātie vīrieši mēneša laikā izdzer deviņpadsmit alkohola vienību, kamēr viņu neprecētie draugi - divdesmit divas.

Tāpat pētījumos secināts, ka pēc šķiršanās pāri visbiežāk atgriežas pie tā alkohola daudzuma, ko patērēja pirms apprecēšanās.

Laulība palielina cilvēka iespējas izdzīvot pēc sirds operācijām

Kā izrādās, cilvēki, kas pārcietuši sirds koronārās artērijas operāciju, izdzīvo trīs reizes biežāk tad, ja ir precēti, kā arī ir dzīvi piecu gadu periodā pēc operācijas divas ar pusi reizes biežāk nekā tie pacienti, kuriem nav savas otrās pusītes.

Pētījumos novērots, ka, jo stiprāka un laimīgāka ir laulība, jo lielākas ir sieviešu iespējas izdzīvot arī pēc smagām operācijām, jo atbalstoša un mīloša partnera palīdzībai ir būtiska nozīme atveseļošanās periodā.

Cilvēki, kas ir laulāti, dzīvo ilgāk par neprecētajiem pāriem

Pētnieki ir atklājuši, ka precētu pāru mirstības koeficients ir krietni zemāks, salīdzinot tos ar pāriem, kas dzīvo kopā, bet nav laulāti - ilgāk dzīvo aptuveni sešdesmit procentu precētu vīriešu un astoņdesmit procentu precētu sieviešu.

Pētījuma veicēji pieņem, ka šīs parādības iemesls varētu būt laulāto pāru vienotā veselības aprūpe, kas ietver kopīgu apdrošināšanu un citas finansiālās saistības.

Saldā medusmēneša patiesībā...nav

Kā izrādās, pirmie laulības gadi ne vienmēr ir tie laimīgākie. Austrālijas zinātnieku grupa šo faktu konstatēja, veicot pētījumu, kurā atklāts, ka jaunlaulātie nebūt nav tik saliedēti un viens otru atbalstoši, kā tas tiek uzskatīts sabiedrībā.

Novērtējot savas laulības harmoniju skalā no viens līdz simts, pāri, kas ir precēti gadu, to novērtēja ar 73,9 punktiem, savukārt pāri, kas ir kopā četrus gadu desmitus vai ilgāk, to novērtēja ar 79,8 punktiem.

Zinātnieki to skaidro ar faktu, ka jaunlaulātie var pieredzēt tā dēvētās „pēckāzu paģiras", kad tiem jāsastopas ar reālo dzīvi un noteiktu ikdienas rutīnu, uzņemoties savus jaunos pienākumus.

Sievietes, jūtot šķiršanās tuvošanos, strādā vairāk

Kādā pētījumā noskaidrots, ka sievietes nedēļā strādā aptuveni divpadsmit minūtes ilgāk, apsverot iespējamo šķiršanos. Kā izrādās, tā iemesls nav vēlēšanās novirzīt savas domas uz ko citu, bet gan neapzināta sevis nodrošināšana priekšdienām, jo, apzinoties, ka nākotnē par sevi būs jāgādā pašām, sievietes vēlas nopelnīt vairāk naudas, kā arī nostiprināt sava amata pozīcijas.

Precēti cilvēki retāk ir bez darba

Francijas pētnieki nākuši klajā ar paziņojumu, ka deviņdesmit pieci procenti precētu cilvēku vecumā no trīsdesmit līdz piecdesmit četriem gadiem ir strādājoši, savukārt tikai septiņdesmit septiņi procenti neprecētu sieviešu un vīriešu tai pat vecumā nav bezdarbnieki.

Pāri, kas mājas darbus sadala vienlīdzīgi, šķiras biežāk

Pāri, kas mājas darbus dara vienādā daudzumā, šķiras uz pusi biežāk nekā pāri, kur lielāko mājsaimniecības darbu daļu uzņemas sieviete. Tāpat zinātnieki novērojuši, ka jo vairāk darbu vīrietim jādara, jo lielāks ir šķiršanās risks.

Tas tiek skaidrots ar tendenci, ka mūsdienīgi domājoši cilvēki, kuri nepakļaujas iesīkstējušiem dzimtes lomu un pienākumu stereotipiem, biežāk nebaidās no krasu pārmaiņu, piemēram, šķiršanās veikšanas savā dzīvē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!