Foto: RIA Novosti/Scanpix
Pētot cilvēku smadzeņu uzbūvi, zinātnieki jau izsenis nonākuši pie secinājuma, ka tā būtiski atšķiras dzimumu starpā. Šai sakarā portāls "Live Science" apkopojis piecas lietas, kas vīriešiem būtu jāzina par sieviešu smadzenēm, lai labāk izprastu daiļā dzimuma nereti tik atšķirīgo domāšanas veidu.

Paredzami mainīgās smadzenes


Foto: PantherMedia/Scanpix
Pirmsmenstruālais simptoms ir konstatēts aptuveni astoņdesmit procentiem sieviešu, savukārt menstruālais cikls, kā ietekmē mainās sievietes hormonālais līmenis, smadzenes un to darbību ietekmē ikvienai daiļā dzimuma būtnei.

Tādējādi mainās arī sieviešu garastāvoklis, enerģija un emocionālais jūtīgums. Piemēram, ovulācijas laikā ikviena sieviete kļūst agresīvāka un provocējošāka, neapzināti tiecoties pēc vīriešu uzmanības, savukārt jau nedēļu vēlāk partneri meklējošā lauvene būs pārvērtusies maigā būtnē, kas alkst glāstu un emocionālas tuvības un raud, skatoties pārraides, kurās redzami aizkustinoši dzīvnieku stāsti.

Biedējošā, tomēr fizioloģiski vienkāršā intuīcija


Foto: PantherMedia/Scanpix
Sievietēm piemītošā intuīcija drīzāk ir bioloģiska, nevis mentāla rakstura spēja. 
Tās pamatā ir kopš cilvēces pirmsākumiem, kad sievietes rūpējās par bērnu un līdzcilvēku dzīvību un veselību, attīstītās neverbālās komunikācijas prasmes, kā arī apkārtējo cilvēku sajūtu uzminēšana, ar tiem kontaktējoties vien īsu brīdi.

Bailes no agresijas


Foto: PantherMedia/Scanpix
Pētījumos atklāts, ka vīrieši, sastopoties ar draudiem, instinktīvi izvēlēsies cīņu, savukārt sievietes centīsies ar ienaidnieku sadraudzēties.

Tā iemesls ir attīstītāka stratēģiskā domāšana, kas veicina arī prasmi veikt dažādas manipulācijas, lai iegūtu kāroto.

Tāpat, pētnieki, raksturojot šo tendenci, uzsvēruši, ka sievietēm, tāpat kā vīriešiem, piemīt agresija, tai vien izpaužoties nedaudz rafinētākā veidā. 

Konflikts ir slikti, palikšana bez atbildes – vēl sliktāk


Foto: PantherMedia/Scanpix
Sievietes smadzenēs konflikta laikā izdalās tās pašas ķīmiskās vielas, kas, ciešot krampjus, tādēļ daiļais dzimums krietni retāk iziet uz atklātu konfrontāciju nekā vīrieši. Tomēr ir viena lieta, kas sievietes kaitina vēl vairāk par strīdēšanos - palikšana bez atbildes.

Speciālisti šo īpatnību ilustrē ar piemēru, kurā mazas meitenes neatlaidīgi centīsies iegūt atbildi no mīmam uzdotā jautājuma, savukārt zēni tam ātri vien atmetīs ar roku.

Zinātnieki arī uzsver, ka, sieviešuprāt, negatīva atbilde ir krietni labāka par tās nesniegšanu vispār.

Brieduma gados kārotais risks


Foto: PantherMedia/Scanpix
Pēc menopauzes sievietes nereti kļūst krietni uzņēmīgākas un piedzīvojumu kāras. Tā ietekmē var tikt strādāts pie karjeras attīstīšanas vai arī apgūti jauni, netradicionāli vaļasprieki. 

Ne velti dāmas ap piecdesmit nereti uzsver savu otro jaunību, atklājot, ka tikai tagad sākušās pilnvērtīgi dzīvot, izmantojot visas likteņa piespēlētās iespējas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!