Foto: Shutterstock
Saderināšanās gredzens, īpašais bildinājuma mirklis un netveramā laimes sajūta, kas, šķiet, nebeigsies nekad… Tomēr ne visi mīlas stāsti ir ar laimīgām beigām, turklāt, kā vēstī "Huffington Post", jo lielāks, smalkāks un dārgāks ir saderināšanās gredzens, jo patiesībā īsāks laulības mūžs.

Amerikas Savienoto Valstu pētnieki, aptaujājot 3000 cilvēku, atklājuši, ka vīrieši, kuri uz saderināšanās gredzenu, bildinot mīļoto, iztērējuši divus līdz četrus tūkstošus dolāru, neilgi pēc kāzām izšķīrušies 1,3 reizes biežāk, salīdzinot ar vīriešiem, kuri gredzenam tērējuši summu no 500 dolāriem līdz diviem tūkstošiem dolāru.

Tāpat arī sievietes, kuras saņēmušas dārgus saderināšanās gredzenus, šķīrušās ātrāk un biežāk.

Līdzīgu tendenci uzrāda arī kāzu izdevumi – sievietes, kuru kāzas izmaksājušas aptuveni 20000 dolāru, šķīrušās pa r 3,5 reizēm biežāk, salīdzinot ar sievietēm, kuru kāzu tēriņi nepārsnieguši piecus līdz desmit tūkstošus dolāru.

Pētnieki, analizējot gūtos rezultātus, izteikuši pieņēmumu, ka dārgu kāzu un gredzenu korelācija ar augstāku šķiršanās risku ir saistāma ar lielo izdevumu radīto stresu. Cenšoties visu izdarīt nevainojami, pāris, gatavojoties kāzām rada lieku spiedienu un nevajadzīgu stresu. 

Tāpat netiek izvērtēts tas, vai dārgās kāzas un saderināšanās gredzeni patiešām ir pa kabatai – visbiežāk situācija ir pretēja un radītās finanšu grūtības liek samilzt savstarpējai nesapratnei un pārim - attālināties.

Piemēram, sievietes, kuru saderināšanās gredzens izmaksāja vairāk par 2000 dolāru, trīsreiz biežāk sūdzējās par kāzu radīto stresu, savukārt sievietes, kuru gredzeni bija lētāki un kāzas – pieticīgākas, nervozēja par 82 līdz 93 procentiem mazāk, secinājuši pētnieki.

Tāpat pētījuma veicēji uzsvēruši, ka mūsdienās radīta lieka spriedze saistībā ar kāzām, to apjomu un izmaksām, kā piemēru minot žurnālā "Bride" publicēto informāciju:

"1959. gadā žurnāls līgavām rekomendēja sākt gatavoties kāzām divus mēnešus pirms tām, publicējot 22 punktu sarakstu, kas jāizpilda, lai laulību dienā viss noritētu gludi. Savukārt 1990. gadā žurnāls jaunos pārus kāzu dienai aicināja sākt gatavoties jau gadu iepriekš, izpildot 44 punktu sarakstu.

Salīdzinot ar periodu pirms Otrā pasaules kara, kad tikai 10 procenti saderināšanās gredzenu bija rotāti ar dimantu, deviņdesmito gadu beigās to bija jau 80 procentu, savukārt 2012. gadā pieprasījums pēc saderināšanās gredzeniem ar dimantiem audzis par septiņiem miljardiem," informē pētnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!