Foto: Shutterstock
Intīmas tuvības laikā ar mīļoto cilvēku gūstam ne tikai baudu, bet arī tuvināmies emocionāli. Reizēm pārdzīvojums var kļūt tik spēcīgs, ka jūtas neizdodas noturēt sevī, kā rezultātā emocijas var izlauzties uz āru arī netradicionālā veidā. Šai sakarā nereti novērota samērā neparasta problēma – negaidīta izplūšana asarās orgasma laikā vai tuvojoties kulminācijai.

"Raudāšana pēc orgasma vai mīlēšanās laikā, kad jūtu spēcīgu baudu, pēdējā laikā ir kļuvusi par manu ikdienu. Apzinos, ka īsti pieņemami tas nav, taču sajūtām neko nespēju padarīt – asaras vienkārši laužas uz āru. Baidos, ka mana uzvedība aizbiedēs vīrieti, ar ko tiekos, jo šī raudāšana ir patiešām nevietā. Kā to novērst un kāds ir tās iemesls?" portālam "Women's Health" jautā 33 gadus vecā Katrīna.

Kā atzīst psihologi un seksa terapeiti, asaras nav jācenšas apturēt, jo šīs sajūtas tik un tā nebūs iespējams kontrolēt. Jūtām ir jāļauj vaļa, un tās nedrīkst uzskatīt par kaut ko nenormālu.

"Raudāšanu pēc orgasma vai tuvojoties tam var izsaukt dažādi faktori. Izplatītākais iemesls ir oksitocīna izstrādāšanās, kas uz mirkli izjauc emocionālo līdzsvaru, mums jūtot neizmērojamu labsajūtu. Prāts šajā brīdī nespēj izsekot ķermeņa norisēm, un asaras kalpo par visvienkāršāko aizsargreakciju.

Oksitocīona izstrādāšanās arī rada drošības un piederības sajūtu, vēlmi uzticēties cilvēkam, ar ko esam šajā brīdī kopā, tāpēc raudāšana ir sava veida pieķeršanās apliecinājums – mēs ar spēcīgu emociju palīdzību demonstrējam, ka partnera klātbūtnē jūtamies droši un brīvi – nepazīstama cilvēka klātbūtnē taču neraudāsim, vai ne?" skaidro Hetere Raita, Birmingemas universitātes profesore.

Kā iesaka psihologi, no emociju uzplūdiem pēc mīlēšanās nevajadzētu kautrēties, jo tos nav iespējams kontrolēt. Savukārt neizpratnē esošajam partnerim atliek vien izskaidrot, ka asaras radījusi bauda un patiešām kvalitatīva mīlēšanās, nevis viņa nepareiza rīcība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!