Foto: Shutterstock

Ikvienās attiecībās pāra intīmās dzīves kvalitāte ir vitāli nozīmīgs priekšnoteikums to harmonijai un attiecību dalībnieku apmierinātībai gan vienam ar otru, gan dzīvi kopumā. Nav noslēpums, ka nereti pie attiecību izjukšanas ir vainojams tieši intīmās tuvības trūkums un nesaskaņas seksuālajā dzīvē, kas pārim liek savstarpēji attālināties arī ikdienā.

Lai uzzinātu paradumus, kas intīmajā dzīvē vieno patiešām laimīgus pārus, nodrošinot saskaņu, savstarpēju saikni un nezūdošu attiecību dzirkstelīti arī ikdienā, iepazīsties ar seksologu un attiecību konsultantu apkopotajiem ieteikumiem un novērojumiem, kas gūti profesionālās pieredzes rezultātā.

Pašpārliecinātība un seksualitāte

Kā apgalvo Ursula Ofmane psihoterapeite un seksopataloģe Ursula Ofmane, būtiskākais aspekts intīmās dzīves kvalitātes nodrošināšanā ir savas seksualitātes apzināšanās un pašpārliecinātība.

"Ar esošajām partnerattiecībām apmierināti un laimīgi cilvēki apzinās savu valdzinājumu vienam otra acīs, un tas ir būtiskākais un reizē arī elementārākais priekšnoteikums laimīgu attiecību veidošanā. Sieviete, kura būs pārliecināta par savu seksualitāti un pievilcību, valdzinās savu partneri, un tas gluži likumsakarīgi darbojas arī apgrieztā secībā – jūtot sava vīrieša iekāri un atzinību, arī pati sieviete atplauks," rezumē seksopataloģe.

Efekts slēpjas detaļās

Gluži kā modē, arī seksuālajā dzīvē lielāko efektu sniedz uzmanības pievēršana detaļām. Lai vairotu kaisli un neļautu mīlas dzīvei ieslīgt gluži paredzamā rutīnā, nebūt nav nepieciešama plejāde intīmveikalos iegādātu rotaļlietu un dažādu baudas nodrošināšanas palīglīdzekļu.

"Pietiks, ja ar partneri reizēm apmainīsieties pikantām īsziņām, neaizmirsīsiet par skūpstiem un pieskārieniem ne tikai guļamistabā, bet arī ikdienā, kā arī nekautrēsities demonstrēt savstarpēju pieķeršanos. Šie tik vienkāršie žesti darbosies krietni efektīvāk par mākslīgi radītiem centieniem uzturēt kaisles dzirksti attiecībās," komentē grāmatas "Wanting to Want: What Kills Your Sex Life and How to Keep it Alive" autore Madlēna Kastelāno.

Koncentrēšanās uz pozitīvo

Visticamāk, tu jau zini, ka laimīgās attiecībās esošie pāri savstarpējo saskaņu panāk gluži vienkāršā veidā – pieverot acis uz partnera trūkumiem, viņi koncentrējas uz pozitīvākajām un valdzinošākajām mīļotā cilvēka īpašībām.

"Pat gluži vienkārša mīļotā cilvēka paslavēšana par gardi pagatavotu maltīti, pievilcīgu izskatu, uzvelkot jaunu apģērbu, vai pasmiešanās par vien jums kopīgu joku, vairos savstarpējo saikni un pieķeršanos. 

Pozitīvā iedrošinājuma taktiku tāpat ieteicams izmantot, runājot par intīmās dzīves sarežģījumiem, ja tādi piefiksēti – tā vietā, lai skarbi kritizētu partneri par viņa uzvedību vai ieradumiem mīlēšanās laikā, tos pieminot, uzsver to, kas tev sava vīrieša rīcībā patīk, tā mudinot viņu biežāk atkārtot jau pārbaudītus un tevis atzītus mīlēšanās paņēmienus," iesaka Džeina Grīra, grāmatas "What About Me? Stop Selfishness From Ruining Your Relationship" autore.

Ļaušanās fantāzijām

Ja vien tavas vēlmes un fantāzijas nav pretrunā ar mīļotā cilvēka uzskatiem un izjūtām, tev nav nekāda iemesla kaunēties par tām vai noklusēt to, ko vēlies intīmajā dzīvē izbaudīt.

"Lai dažādotu savu seksuālo dzīvi un gūtu cerētās sajūtas, atklāj savas vēlmes partnerim, ierosinot kaut ko izmēģināt arī praksē. Pirmkārt, runāšana par tik pikantām tēmām vairos jūsu savstarpējo iekāri, otrkārt, tikai šādi jūs darīsiet zināmu viens otram, ko vēlaties izbaudīt – nekā citādi partneris šīs vēlmes taču neuzzinās!" skaidro Kastelāno.

Lieka spiediena neradīšana

Protams, būtu lieliski, ja ik reizi, kad mīlējaties, viss norisinātos kā romantiskā filmā – kaislīgs sekss, pārpasaulīga bauda un maigi glāsti, baudot vienam otra tuvumu vēlāk. Diemžēl reālajā dzīvē šādas mīlēšanās reizes papildina arī ne tik pilnasinīga tuvība noguruma, laika trūkuma vai citu faktoru dēļ. Taču par to nebūt nav jāpārdzīvo.

"Mīlēšanās nav izrāde, kurā visam būtu jābūt un jāizskatās nevainojami. Lai novērstu lieka spiediena radīšanu, kas tikai sabojās sajūtas, ļaujieties baudai, daudz nedomājot par to, ko darāt vai kā tas būtu jādara. Izdzīvojiet mirkli un pievērsiet savu uzmanību vien pašu vēlmēm, nevis prātojiet par iespējamo mīlēšanās scenāriju," iesaka Grīra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!